Car među gljivama - Vrganj !
![Slika](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiD3Wm44RLqD0ybYjpOavNjCb3qEn_CWYcLoW5jYEP5GxVKF4xyBU6Kr1zBF2A5oTHWcSul0Yx14SojOg6WSHMkxlzHTaPClO79ZZXL7EYfbNqYK1CY5J0BUsrqFBeLYNx1SBqnWXbTWuE/s320/vrganj.jpg)
Vjerovatno ste već čuli za ovu veoma popularnu vrstu gljive, naročito u sezoni, ali niste znali koliko je ona zapravo zdrava i koliko vam može pomoći da održite svoj organizam u savršenom stanju ! Vrganj (Boletus edulis) je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama od svibnja do studenog. Zbog izmjene kišnih i sunčanih razdoblja najčešće se može ubrati u jesen. Vrganj, hrženjak i jurček neka su od imena ukusne gljive koja caruje jesenskim gastronomskim igrama. Karakterizira ju klobuk bjelkasto-smeđe boje širine do 30 centimetara i stručak debljine od 7 centimetara. Ako niste znalac, najbolje je ne brati vrganje sami, već ih kupovati iz pouzdanih izvora. Kod kupnje pripazite da plod nije oštećen, a slobodno zavirite i ispod klobuka. Žućkasto-smeđa boja ispod klobuka ukazuje da je gljiva prezrela. Vrganji su izvori vrijednih hranjivih tvari. Evo zašto biste ih trebali uvrstiti na svoj jesenski jelovnik: 1. Fina zamjena za meso U stotinu grama sirovih vrganja