Postovi

Prikazuju se postovi od veljače 15, 2018

7 znakova da pretjerujete s unosom šećera !

Slika
Pod pojmom šećer najčešće podrazumijevamo saharozu, molekulu koja se sastoji od dva dijela - glukoze i fruktoze. Glukoza je šećer koji putuje našim žilama, a fruktoza se u organizmu razgrađuje na glukozu i poput nje osigurava brz izvor energije stanicama. Kada pretjeraš s unosom hrane koja sadrži velike količine šećera poput kolača i drugih slastica, glukoza u krvi prvo doživi nagli i veliki porast iza kojeg slijedi isto takav pad koji može rezultirati umorom, ali i osjećajem gladi iako smo unijeli dovoljno ili čak i previše kalorija. Samo jedna kašičica šećera u kafi više ili dodatni red čokolade mogu imati veoma loš utjecaj na zdravlje te uzrokovati manjak energije, dekoncentraciju, upale, pa i gripu… Ako volite slatko i često u njemu uživate, pripazite na sljedeće simptome. Oni vam pokazuju da jedete previše šećera, a mogu biti opasni za zdravlje. 1. Neodoljiva potreba za slatkom Ako stalno imate potrebu za nečim slatkim, moguće je da ste ovisnik o šećeru, piše Thinking Humanity.

Zima i krompir su najbolji prijatelji!

Slika
Krompir je jedna od namirnica koja se veoma često nađe na našem trpezarijskom stolu :) Pa uprkos tome i dalje ga prati loša reputacija. Opravdano ili ne ? Krompir sadrži puno vitamina C, vitamina B12, kalija, niacina, folata, pantotenske kiseline, tiamina, magnezija, fosfora, mangana i kalcija – jedan obrok čini od 10 do 25 posto dnevnih potreba za tim tvarima, pa je sasvim jasno da bismo zadovoljili dnevne potrebe za ovim tvarima kad bismo se samo hranili krompirom. Ako računamo da prosječnoj odrasloj osobi, ovisno o vrsti tjelesne aktivnosti i tjelesnoj građi, dnevno treba od 1.800 do 2.300 kalorija, kad bismo jeli samo krompir, ispada da bismo smjeli pojesti od 2,1 do 2,7 kg krompira dnevno, a da se ne udebljamo Punjeni krompir Sastojci: Pet krompira (podjednake veličine), 60g maslaca, 20g brašna (jedna kašika, otprilike), 2dl mlijeka, 200g šampinjona, 1 kašičica Vegete, 120g sira (edamer, gauda…), 2 čehna bijelog luka, 2-3 kašike svježeg sitno sjeckanog peršuna, biber. Pri