Postovi

Prikazuju se postovi od veljače 7, 2018

Soja liječi ozbiljne dječije bolesti?

Slika
Soja je najpopularnija i jedna od najviše istraživanih mahunarki u svijetu. Ova ukusna namirnica uzgaja se preko 13 000 godina u Kini, a njena izvanredna svojstva tek su nedavno otkrivena na Zapadu. U 100 g ima 416 kcal / 1739 kJ, od toga 36,5% proteina, 19,9% masti i 30,2% ugljikohidrata. Proteini soje smatraju se jednako vrijedni kao i proteini mesa. Naime, jedna šalica soje ima 774 kalorije, a osigurava 108% dnevnih potreba proteina i 5,4 g zasićenih masti. Od vitamina, odličan je izvor tiamina (72,8% preporučenog dnevnog unosa), riboflavina (72,5% preporučenog dnevnog unosa) i folne kiseline (93,8% preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor vitamina B6 (29% preporučenog dnevnog unosa), pantotenske kiseline (15,9% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (10,8% preporučenog dnevnog unosa). Sadrži i vitamine C, D, E i K, ali u manjim količinama. Karakteristična je po povoljnom odnosu kalcija i fosfora, a isto tako je bogata kalijem, željezom, sumporom, manganom, natrijem, moli

Prokule u borbi protiv karcinoma mokraćnog mjehura!

Slika
Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična “hrana za ljepotu”. Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće... Birajte prirodno uzgojene, glatke i čvrste i kompaktne prokulice zelene boje, a izbjegavajte one koje su požutjele ili imaju uvele listove. Na tržnici ih ima gotovo cijele zime, ali one koje kupite u februaru i martu pravi su koncentrat korisnih sastojaka. Odaberite sitne plodove, pravilnog okruglog oblika, čvrstih, dobro zatvorenih listića i tamnozelene boje. Prokulice su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike. Ne volite li maslinovo ulje, kuhane prokulice začinite s malo maslaca. Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Cancer pokazuje da prokulice štite od karcinoma mokraćnog mjehura