Fermentirana hrana - zdrava ili ne ?
![Slika](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghYJm484r7IiRf-9ppxoRunFexXsr-5bxC9l04Q2AbrsyeqRDkPKmZ37VSOkspTedeTf_79BoleY-rDfFEhyphenhyphenc13KLLoRwpX5WQPuc8g-DGoWBU_Ustkd3bkH9FwMRw5vr7_r0aSE-7ceo/s400/l40_24_zdravje_sh_biggalleryimage.jpg)
Čini se da svaki dan dolaze nova znanstvena otkrića koja pokazuju vezu između bakterija u našim crijevima i zdravlja ostatka našeg tijela. Najbolji način da poboljšate svoje crijevne bakterije je konzumiranje fermentirane hrane koja je bogata hranjivim tvarima i probioticima. Kiseli krastavci, miješana zimska salata, kiseli kupus, ajvar, pinđur... sjećate se još ovih okusom i mirisom zamamnih teglica iz zimnice naših baka? Kisela fermentirana hrana našla je svoje mjesto u gastronomiji brojnih zemalja, pri tome svaka ima neko svoje tradicionalno jelo i pripravke koji su dobiveni fermentiranjem. Kod nas su to, primjerice, kiseli kupus, ukiseljeno povrće, kefir ili jogurt. Prehrana bogata šećerima, proizvodima na bazi kvasca, temeljena na jednostavnim ugljikohidratima; hrani i jača kolonije štetnih bakterija i gljivica. One su često i glavni krivac za razvoj ovisnosti i nekontrolirano unošenje šećera, slatkiša i slične nezdrave hrane. Uvođenjem fermentiranih proizvoda u svakodnevnu pr