Kućni lijekovi protiv žgaravice!

Žgaravica je osjećaj boli i žarenja koji se javlja u srednjem dijelu prsa ili u gornjem srednjem abdomenu. Neugodan osjećaj se dodatno pogoršava u ležećem položaju. Povremena i blaga žgaravica nije zabrinjavajuća.U nastavku teksta donijet ćemo vam i efikasne načine rješavanja ovog neugodnog problemčića u kućnoj režiji.

Sve ovisi o intenzitetu i učestalosti pojave žgaravice, no kod većine ljudi pomažu domaći recepti
Mnogi imaju problem sa žgaravicom koja može imati različiti uzrok ili intenzitet. Što se zapravo događa u tijelu kada netko ima žgaravicu? Zbog određene hrane (masna i začinjena hrana, čokolada, agrumi, ocat, jaki čajevi, kava, alkohol, sok od rajčice itd.), primjene lijekova, hormonalnih promjena, loše funkcije mišića sfinktera koji zatvara kraj jednjaka prema želudcu i drugih zdravstvenih problema, želučana kiselina koja služi u probavi vraća se natrag jednjak. Uzrok može biti i stres, pa čak i manjak sna.

Žgaravica može izazvati manje ili veće neugode i tegobe, kao što je osjećaj pečenja na području jednjaka, odnosno sredini prsnog koša, osjećaj kao da vam je hrana zastala u sredini grla ili prsnog koša, osjećaj dizanja želučane kiseline u grlo… Kod nekih se može javiti jaka, probadajuća bol na području prsnog koša, kada legnu ili se sagnu nakon jela.
Osim neugodnog osjećaja, često vraćanje želučane kiseline u jednjak može oštetiti jednjak i zbog toga je potrebno prije nego se to dogodi posjetiti liječnika koji vam može prepisati određene lijekove.

No, ako je žgaravica vaš povremeni problem, možete je suzbiti raznim prirodnim receptima koje možete spremiti kod kuće.
Zapamtite, želučanu kiselinu možete ublažiti lužinom, ali treba imati na umu da ne smijete pretjerivati u primjeni lužnatih namirnica, jer one mogu otežati normalnu proizvodnju želučane kiseline, a time i probavu.
Dakle, ako imate problem sa žgaravicom, evo koje namirnice može primijeniti za njezino smirivanje.

1. Sok od aloe vere – Smiruje želudac, odnosno proizvodnju želučane kiseline i općenito odlično ispire jednjak od ostatka kiseline.
2. Senf – Pojedite jednu žličicu senfa i nakon toga popijte decilitar vode.
3. Čaj od kamilice – Kamilica neutralizira želučanu kiselinu.
4. Čaj od pelina – Možda jedan od najboljih lijekova protiv žgaravice. Ne smiju ga konzumirati trudnice.
5. Rakija s pelinom – Još jedan narodni lijek. U rakiju se stavi grančica svježeg pelina. Jedan do dva gutljaja te rakije čini čuda.
6. Travarica – Rakija u kojoj su se namakale ljekovite trave.
7. Čaj od đumbira – Odličan protiv mučnina i žgaravica.
8. Žvakača guma – Iako je slatka, potaknut će povećanu proizvodnju sline, koja će isprati želučanu kiselinu iz grla i jednjaka.
9. Voda – Obična voda odličan je neutralizator želučane kiseline.
10. Soda bikarbona – Žličicu sode bikarbone popijte s vodom, olakšanje bi trebalo doći u svega nekoliko minuta.
11. Bademi – Mala šačica badema pomoći će vam u smirivanju žgaravice.

Izvor: zena.ba

Primjedbe