Za šta su korisne ČIJA SJEMENKE i kako ih koristiti!!!

One su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata.

Konzumirajući ove sjemenke izgledaćete mlađe, postaćete energičniji i osećat ćete se mnogo zdravije i vitalnije.
Ako još niste imali dodira sa tako fenomenalnim proizvodom kao što su sjemena čija, ovaj članak će vam pomoći da upoznate sve njegove prednosti.

Samo zdrav čovjek može biti sretan. Kako je divno što se priroda pobrinula i poklonila nam mnogo prirodnih produkata zahvaljujući kojima se mogu izliječiti mnoga oboljenja, ili sprečiti njihova pojava. Sjemena čija su poreklom iz Meksika, Asteci su ih neizostavno koristili.
Ovaj nevjerovatno koristan proizvod sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetetskih vlakana, a takođe, i značajnu količinu antioksidanata. Posebno su bogati linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama.

Pa, kakva je korist od svih ovih sastojaka?

Smanjenje težine:
Pošto ova sjemena apsorbuju dosta vode, odmah nakon sto dospjevaju u želudac, kod čovjeka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ove sjemenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe, nije zanemarljivo.

Moćan izvor kalcijuma:
U sjemenkama čija nalazi se pet puta više kalcijuma, nego u mlijeku, i dva puta više kalijuma, nego u bananama. Za vegetarijance ovaj produkt je, jednostavno, nezamjenljiv. Svako ko želi svoj organizam obogatiti kalcijumom, treba da proba ove sjemenke – organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih sjemenki. Više neće biti nikakvih problema sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom.

Omega-3 masne kiseline to je – lijek:
Sjemena čija obiluju masnim kiselinama, isto tako kao i crvena riba. Podsjetit ćemo se svojstava ovih kiselina: one snižavaju nivo holesterola, poboljšavaju rad srca, pomažu da se izborite sa depresijom i poremećajima raspoloženja. Masne kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži.

Vječna mladost:
Ova neprevaziđena sjemena sadrže ogromnu količinu antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim sjemenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

Energija:
Za sve koji se bave sportom, i vole specijalne dodatke ishrani koji povećavaju energetski resurs za efikasnije treninge, ova sjemena su veoma korisna. Ona sadrže istu količinu korisnih materija,  koliko i proteinski kokteli, koji se piju sa ciljem dobijanja mišićne mase ili bolje izdržljivosti. Odličan produkt za sportiste!

Kako konzumirati sjemena čija:
3-4 supene kašike dnevno – to je količina sjemenki koja je najblagotvornija za vaš organizam.
Možete početi sa jednom supenom kašikom i postepeno povećavati količinu unosa. Sjemenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate. Ove sjemenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Probajte dodati u ishranu ova dragocjena sjemena, i ubrzo ćete primjetite kako će se vaše zdravlje poboljšati.

Izvor: http://uspesnazena.com

Primjedbe