Postovi

Prikazuju se postovi od lipnja 25, 2018

Namirnice za miran san?!

Slika
Svakodnevno smo okruženi informacijama o tome kako ne treba da jedemo prije spavanja te koje namirnice najviše ugrožavaju naš miran san. Međutim, postoje brojne namirnice koje, tvrde stručnjaci, uvijek možemo gricnuti prije odlaska u krevet. Banana je prvo voće na listi koje je idealan izbor za jelo prije spavanja. Banana sadrži triptofan i kalijum, koji su odlični za dobar san. Sa druge strane, ova voćka je slatka, što je u svakom slučaju bolji izbor od čokolade. Drugo voće koje će vam pomoći da se naspavate je kivi, čiji uticaj na san leži u visokom nivou antioksidansa i serotonina u njegovom sastavu. Među namirnicama koje mogu podstaći bolji san je sok od višnje, koji pomaže u povećanju nivoa hormona melatonina od kojeg se osjećamo pospano. Poznata su mnogobrojna hranljiva svojstva ora

Namirnice koje popravljaju raspoloženje?!

Slika
Sve više stručnjaka shvata značaj crijevne flore koja utiče na zdravlje cjelokupnog organizma, ali i na raspoloženje i mentalno zdravlje. Zbog toga je važno jesti i onu hranu koja će nam pomoći da se osjećamo bolje. "Hrana koju jedemo definiše to kako se osjećamo", rekao je nutricionista Džoš Eks, otkrivši kojih sedam namirnica su dobre za novi početak. Losos Eks tvrdi da mnoge osobe koje pate od depresije nisu konzumirale hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu boljem funkcioniranju mozga. Osim lososa, dobar izvor omega-3 masnih kiselina su i skuša, čia sjemenke i žumanca. Orasi Orašasti plodovi su prepuni dobrih masti, a orasi su takođe dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Špinat Tamni, zeleni listovi špinata puni su folata i djeluju kao prirodan lijek

Kako prepoznati zrelu dinju?!

Slika
Ovo slatko tikvasto povrće čini radosnim mnoge ljubitelje proljeća i ljeta, a kako i ne bi: zdravo je, u 250 grama dinje leži dnevna potrebna količina vitamina A i C, slatko je i jako ukusno. Evo par stvari na koje trebate obratiti pažnju kada kupujete dinju. Za razliku od lubenice na kojoj prvo morate potražiti mjesto gdje je ležala dok je zrela, odnosno dio kremasto žute boje, dinju prvo morate pomirisati. Treba da ima ugodan, sladak miris. Jak miris znači da je prezrela, što opet znači da je pregnjecava unutra. Slab miris, jedva osjetan znači da nije dovoljno zrela, što znači da nije dovoljno slatka. Zrela dinja treba da bude pravilnog oblika, a svako oštećenje na njoj je loše. Ako je premekana znači da je prezrela. Ne smije biti čvrsta kao kamen, ali treba da bude umjereno čvrsta. Ako je mekana na krajevima, što možete provjeriti palcem, a solidno čvrsta na svim ostalim dijelovima, onda bi to trebao biti dobar znak, odnosno znak da ima dovoljno vode. Svijetla bež boja, koja kao

Ove namirnice uzrokuju Žgaravicu!!

Slika
Pojava žgaravice danas je sve češća, a za prevenciju žgaravice najbitnija je zdrava i uravnotežena prehrana. Postoje i određene namirnice koje bi bilo pametno izbjegavati. Citrusi Citrusi poput limuna, grejpa i naranči iznimno su kiseli - pojačavaju količinu kiseline u želucu te potiču žgaravicu. Dakle, i naizgled zdrave namirnice, mogu biti ne tako zdrave za organizam. Ako već ustanovite da vam limun ne odgovara, smanjite unos ili prijeđite na neki drugi izvor vitamina C. Alkohol Alkohol ne samo da povećava razinu želučane kiseline, već čini i jednjak osjetljivijim. Stoga je i žgaravica, ukoliko se javi nakon ispijanja čaše vina, poprilično teška. Pritom je najgore crno vino, iako žgaravicu potiču i viski, votka, pivo i bijelo vino . Masna hrana Ako vas žgaravica napada često i bez upozorenja, idući put preskočite sendvič s narescima i salamama. Mesne prerađevine finog su okusa, ali velike količine masti u njima uzrokuju žgaravicu. Ovo se ne odnosi

Borite se protiv raka i dijabetesa uz ove namirnice!!

Slika
 Kako jaja i pekan orah sprečavaju razvoj ozbiljnih bolesti? Zdrava i pravilna prehrana mogu biti najbolji način za prevenciju razvoja određenih bolesti ali isto tako za zaštitu zdravlja cjelokupnog organizma. Ipak, neke namirnice imaju više zaštitnih svojstava od drugih, a znanost se stalno bavi istraživanjima kako bi njihovu vrijednost i potvrdila. Zadnja su istraživanja predstavljena na konferenciji Nutrition 2008 te definirala koje namirnice mogu utjecati na sprečavanje razvoja određenih bolesti . Jaja smanjuju rizik od nastanka dijabetesa  Kada su autori studije osobama s predijabetesom ili dijabetesom tip 2 dali da jedu jaje svaki dan 12 tjedana, zaključili su da oni koji su ih jeli pokazuju i napredak kada je u pitanju šećer u krvi. Bjelanjak iz jaja sadrži najviše proteina, ali se najviše mikronutrijenata i fitonutrijenata nalazi u žutanjku, što je vjerojatno glavni razlog njihove dobrobiti za osobe s dijabetesom. Pekan orasi smanjuju  kardiometa