Ove namirnice uzrokuju Žgaravicu!!


Pojava žgaravice danas je sve češća, a za prevenciju žgaravice najbitnija je zdrava i uravnotežena prehrana. Postoje i određene namirnice koje bi bilo pametno izbjegavati.

Citrusi

Citrusi poput limuna, grejpa i naranči iznimno su kiseli - pojačavaju količinu kiseline u želucu te potiču žgaravicu.

Dakle, i naizgled zdrave namirnice, mogu biti ne tako zdrave za organizam. Ako već ustanovite da vam limun ne odgovara, smanjite unos ili prijeđite na neki drugi izvor vitamina C.

Alkohol

Alkohol ne samo da povećava razinu želučane kiseline, već čini i jednjak osjetljivijim. Stoga je i žgaravica, ukoliko se javi nakon ispijanja čaše vina, poprilično teška. Pritom je najgore crno vino, iako žgaravicu potiču i viski, votka, pivo i bijelo vino.

Masna hrana

Ako vas žgaravica napada često i bez upozorenja, idući put preskočite sendvič s narescima i salamama.
Mesne prerađevine finog su okusa, ali velike količine masti u njima uzrokuju žgaravicu. Ovo se ne odnosi samo na klasične kobasice i salame. I drugo meso, primjerice, začinjena pileća krilca ili hamburgeri i pommes frittes, također mogu biti “okidači” teške žgaravice.

Začinjena hrana

Iako još nije čvrsto utvrđeno da začinjena hrana potiče žgaravicu, kod nekih ljudi, posebice onih nenaviklih na jake okuse, uzrokuje ozbiljnije žarenje u želucu. Također, neka “spicy” hrana sadrži visoke razine kiselina. Primjerice, salsa već po osnovnim sastojcima, rajčici i chili papričici, potiče žgaravicu. S druge strane, neki ljudi tvrde da začin prestaje predstavljati problem jednom kad se naviknete na njega. Znači, što više začinjene hrane, to veća otpornost na žgaravicu.

Kofein

Ako je kava napitak koji loše “sjeda” na vaš želudac, baš i nemate puno opcija. Kava, po kemijskom sastavu, ima dosta kiselina i sigurno vam neće biti bolje od nje.

Umaci

Razni umaci i salatni preljevi sadrže visok postotak masnoće. Kao i u slučaju masne hrane, teški umaci mogu usporiti probavu i potaknuti žgaravicu. Ako je to slučaj i s vama, bolje se kloniti ovakvih namirnica. Umjesto toga probajte niskokalorične dresinge s više octa nego ulja. Što se tiče umaka, probajte one s više povrća, a manje kremastih i kaloričnih sastojaka.



/Ordinacija.hr/

Primjedbe