Mlijeko od lješnjaka - specijalitet !


Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirovi, pečeni, posoljeni i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko.

Sastojci:
  • 1 šoljica lješnjaka (mjera je šoljica od 2 dl),
  • 3-4 šoljice vode,
  • 5 nasjeckanih datula,
  • prstohvat soli,
  • malo vanilije ili kardamoma po želji,
  • gaza za cijeđenje.
Priprema:

Lješnjake usitniti u blenderu. Dodati datule i preliti toplom vodom. Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći.
Dodati so i začine i još jednom sve dobro izblendati. U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova.
U sredinu uliti smjesu lješnjaka, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. Ono što ostane u zdjeli je lješnjakovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnjaka možete upotrijebiti za neki drugi recept. Lješnjakovo mlijeko može stajati u frižideru 3-4 dana.

Izvor: Ordinacija

Primjedbe