Zdrava i ukusna Heljda
![Slika](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBhaESB-lpOOjqVN8UCk-cjPI0Sawkt44Tk8eDX3WUx6b1pFG9IspVe4tTZLFy2SG-DrgqXkEUjZHVzhyphenhyphenXLNBQe8-eZYcdHYJrLKdziCk-GuoTGde2YMDVAeBgH3wsb4aao9Wtzzq84Ks/s400/5aa83e31-36f0-4a7b-8565-21b30a0a0a7e-heljda-nova-preview.jpg)
Brojni su nazivi za vrijednu, ali pomalo zaboravljenu drevnu žitaricu heljdu. Nazivi su joj još i hajda, hajdina, ajda ili jelda. To je planinska jednogodišnja biljka koja uspijeva na području iznad 1.000 metara nadmorske visine. Heljda, zapravo, nije prava žitarica, već je voćna sjemenka u rodu s rabarbarom, ali se najčešće razmatra kao žitarica. Puna je energije i hranjiva, a ne sadrži gluten. Orašast okus Heljda ima približno jednaku energetsku vrijednost kao i druge žitarice, a jedna šoljica (168 grama) kuvanog heljdinog zrna sadrži skoro 150 kalorija. U toj jednoj šoljici dobićemo, ujedno, čak 4,5 grama prehrambenih vlakana. Razmatra se i kao izvor vitamina B kompleksa i magnezijuma, a sadrži i triptofan, koji pospješuje san. U trgovinama se može nabaviti pržena ili nepržena heljda. Pri tom nepržena ima lagan, suptilan okus, dok pržena ima