Postovi

Prikazuju se postovi od veljače 14, 2018

Stiglo pismo

Slika
Muji stiglo pismo, ali ne smije da ga pokaže Fati.  Fata to primjeti pa upita Muju: • Mujo, vidim da si dobio neko pismo i da si zabrinut, reci mi o čemu se radi?  Ja sam tvoja žena i u dobru i u zlu, tvoji problemi su i moji problemi, to treba da znaš! • Jeste Fato, u pravu si, svaka ti na mjestu... Piše nam švalerka da smo postali otac.

Imate lijenu probavu, uz sledeće namirnice tome je kraj

Slika
Lijena probava (zatvor) je u većini slučajeva uzrokovana prehranom siromašnom vlaknima, kalijem i magnezijem, samo u rijetkim slučajevima posljedica nekih medicinskih problema. Sledeće namirnice su bogate kalijem, vlaknima i magnezijem: 1.  Obična voda Bez odgovarajuće količine vode u tijelu, stolica ne može omekšati, niti sigurno proći kroz probavni sustav. Ne čudi stoga što je dehidracija povezana s zatvorom. Pijete običnu vodu tijekom cijelog dana ili neki od  napitaka koji će prodrmati probavu u roku od 15 minuta , a idealno bi bilo popiti 8 do 10 čaša dnevno. 2. Kupina Kupine su bogate prehrambenim vlaknima, koje povećavaju obim stolice i pomažu u laganom prolasku iste kroz probavni sustav. Uz to, hrane dobre bakterije u želucu i tako osiguravaju optimalnu probavu. Pojedite ih ujutro uz jogurt, ili dodajte omiljenoj voćnoj salati. 3. Banana Banana sadrži 3 prirodna šećera – fruktozu, glukozu i saharozu, i odličan su izvor vlakana. Banane vrlo brzo povećavaju razinu

Zanemarivanje sledećih bolova može biti opasno po život

Slika
Organizam je tako građen i uštiman da nam uz pomoć bola javlja da nešto nije uredu i da treba posjetit doktora. Međutim najčešće odbijamo da shvatimo te signale i ubjeđujemo sebe da je sve u redu, iako nam tijelo vrišti “nisam dobro, idi kod doktora”. Bol se ne javlja uvijek u djelu tijela gdje nešto nije uredu, često ima prikrivene poruke. Također bol ponekad može da bude i sasvim beznačajan – ali to ne znači da treba da ga ignorišete. Na svaki bol koji traje sedam dana ili duže mora da se reaguje, a posebno kada je riječ o ovim dijelovima tijela, u suprotnom može da vas košta života. 1. Srce Ljudi koji imaju problema sa srcem najčešće osjećaju bolove u grudnom košu, dok se kod drugih češće javlja bol u desnoj ruci ili čak gornjem dijelu leđa. Posebno obratite pažnju na bolove u lijevoj strani tijela, jer se srčani problemi vezuju za dijelove tijela koji šalju impluse istom dijelu kičmene moždine kao srce. 2. Želudac i pankreas Bolovi u stomaku i u leđima u predjelu gdje se nalaze

Koliko su dugo jaja nakon kuhanja sigurna za jelo

Slika
Obično za Uskrs skuhamo previše jaja, koja ne možemo sva pojesti za par dana pa se mnoga od njih povlače po stolu, kao ukras, danima. Rijetko tko zna da kuhana jaja imaju kraći rok trajanja od svježih jaja. Jaja bi nakon kuhanja trebalo držati u hladnjaku, ali tjekom Uskrsa ona najviše vremena provedu u košarici kao ukras na stolu. Ali, koliko ih je dugo sigurno jesti? Općenito, ako držite jaja na sobnoj temperaturi – treba ih pojesti isti ili najkasnije sljedeći dan, dok će ona u hladnjaku biti u redu za jelo u razdoblju od maksimalno šest dana.Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris koji podsjeća na sumpor. – Ostavlja li se jaje dulje od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima – stoji u priopćenju američkog FDA. Svake godine nakon Uskrsa u američkim se bolnicama prijavi barem dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, odnosno onog što popularno nazivamo “otrovanjem želuca”. Simptomi mogu varirati – od blage neugode