Dah je život, naučite zdravo disati !!!


Kada se beba rodi, snažno udahne te se njena pluća, koja su u majčinoj utrobi bila ispunjena amniotičkom tekućinom, prvi put ispune zrakom.
Taj prvi ujedno je i najsilovitiji i najsnažniji udisaj koji svatko od nas može doživjeti.
Dakle, naš život otpočinje prvim snažnim udahom, a završava tihim izdahom, koji se događa u trenutku smrti.
No, budući da je disanje automatska radnja koja se odvija neovisno o našoj volji, ne pridajemo joj važnost koju zaslužuje.
Vlastitog disanja, nažalost, postajemo svjesni tek kad se razbolimo, kada imamo srčanih, dišnih ili nekih drugih tegoba.
No upravo svjesnim disanjem možemo izbjeći brojne zdravstvene tegobe.
Uz pomoć pranayame - drevnih jogijskih metoda kontrole daha, možete ne samo osvijestiti disanje nego i povećati kapacitet pluća, umiriti um te postići izvrsnu koncentraciju i meditativno stanje uma.

Što je to pranayama?

Sama riječ „pranayama“ dolazi iz sanskrta: „prana“ znači „život“ „dah“, „vitalna energija“ i „yama“ - „kontrola“.
To je, dakle, kontrola daha, no u slobodnom prijevodu, to je širenje ili oslobađanje daha ili jednostavno svjesno disanje.
Udisaj se u pranayami naziva puraka, a izdisaj je rechaka. Jogiji prakticiraju i zadržavanje daha – kumbhaku.
No zadržavanje daha poslije udaha ili izdaha izvodi se samo kada je osoba spremna za to.

Veza između daha, uma i prane

Svjesnim, dubokim i ujednačenim disanjem zapravo utječemo na vlastiti um, koji zahvaljujući tome postaje sve smireniji.
Uz pomoć jogijskog disanja stišavaju se stalne fluktuacije nemirnog uma, kojima smo izloženi u svakodnevnom životu.
Jogiji vjeruju da sa svakim udahom u svoje tijelo ne unosimo samo kisik, nego i – pranu, vitalnu životnu energiju koja nas pokreće.
Sa svakim udahom opskrbljujemo organizam kisikom i što je udisaj dublji, to je i veća oksigenacija naših tkiva i organa.
S druge strane, sa svakim izdahom izbacujemo iz organizma ono nepotrebno i oslobađamo se raznih toksina nakupljenih u organizmu.

Čemu uopće služi dijafragma?

Osim pluća te međurebrenih, vratnih i leđnih mišića, u vašem disanju sudjeluje i - dijafragma ili ošit. Bez dijafragme disanje ne bi bilo moguće!
Kupola ovog mišića, koji se smjestio između vaše prsne i trbušne šupljine, može se kretati od 1 cm kod plitkog disanja pa sve do čak 10 cm kod dubokog jogijskog disanja.
Sa svakim udahom, kako se širi vaš prsni koš, kupola dijafragme spušta se prema dolje, a s izdahom se opušta, odnosno vraća u svoj normalan oblik.
Kako biste osvijestili ulogu dijafragme, poboljšali disanje te omogućili dovod kisika duboko u pluća, možete prakticirati i abdominalno ili dijafragmatsko disanje.
Lezite na trbuh i oslonite čelo na dlanove, dišite u trbuh tako da osjetite da vam se torzo podiže od poda. Dišite tako koliko god vam je ugodno.

Kako započeti s pranayamom

Da biste unaprijedili svoje disanje i umirili um, primijenite ovih nekoliko koraka.
Naučite kako osvijestiti vlastito disanje, zatim i kako pravilno disati, te saznajte nekoliko jednostavnih tehnika pranayame, koje možete svakodnevno primjenjivati za poboljšanje kapaciteta pluća u smirivanje uma.

1. Promatrajte vlastito disanje

Prije nego što započnete bilo koju tehniku pranayame, važno je da osvijestite vlastito disanje.
Kako to učiniti? Sjednite na neko mirno mjesto. Izdužite kralježnicu i opustite lice i ramena.
S udahom kroz nos podignite ramena visoko gore pa ih s izdahom kroz usta spustite – to će vam pomoći da se opustite.
Zatvorite oči i samo pratite svoje udisaje i izdisaje. Neko vrijeme samo sjedite u tišini osluškujući svaki svoj udisaj i izdisaj. Promotrite kako se vaša pluća i trbuh šire i opuštaju.
Jesu li vaš udah i izdah jednake dužine? Ako nisu, svjesno ih dovedite u jednak omjer – to možete postići i uz pomoć brojenja.

2. Naučite pravilno disati

Većina nas diše plitko. Takvo disanje znak je stresa te pridonosi nastanku brojnih oboljenja. Disanje bi uvijek trebalo biti polagano, ujednačeno, duboko i – kroz nos.
Iako u pranayami postoje i određene tehnike disanja na usta, primjerice sa zarolanim jezikom (sitali pranayama).
S udahom prvo svjesno prvo počnite širiti prsni koš, a zatim i trbuh. Suprotno tome, dok izdišete, prvo počnite opuštati trbuh pa tek onda prsni koš.
Ovakav način disanja omogućuje potpuno trodimenzionalno disanje te isteže i izdužuje kralježnicu.
Pazite da vaše disanje uvijek bude maksimalno, a to znači da s udahom uvijek napunite pluća do kraja te ih s izdahom potpuno ispraznite.
No nikad ne forsirajte duboko disanje. Ono bi trebalo biti spontano i prirodno.

Dvije jednostavne tehnike pranayame

1. Surya bhedana (Sunčevo bušenje)

Ova vrsta pranayame ima energizirajući učinak na vaš organizam. Najbolje je da je izvodite ujutro kada želite povećati energiju i vitalnost.
Kod ove tehnike disanja uvijek udišete zrak kroz desnu nosnicu (koja predstavlja aktivnu Sunčevu energiju), a izdišete kroz lijevu (koja predstavlja umirujuću Mjesečevu energiju).

Kako se izvodi:

Sjednite uspravne kralježnice (na pete ili prekriženih nogu) i lijevu ruku položite na koljeno. Desna ruka je u Vishnu mudri (palac, prstenjak i mali prst su ispruženi, a kažiprst i srednji prst savijeni).
Zatvorite lijevu nosnicu malim prstom i prstenjakom pa polako udahnite kroz desnu nosnicu (brojite do 3 ili 4). Zatim palcem zatvorite desnu nosnicu te polako izdahnite kroz lijevu (dok ne izbrojite do 6 ili 8).
Ponovite 5 ciklusa ili onoliko koliko vam je ugodno. Omjer udaha i izdaha je 1:2, dakle izdah je uvijek dvaput dulji.

2. Chandra bhedana (Mjesečevo bušenje)

Ova vrsta pranayame ima umirujući i rashlađujući učinak na vaš organizam. Za žene je dobro prakticirati je u vrijeme menstruacije ili trudnoće.
Možete je izvoditi kada vam je potrebno smirenje i opuštanje te kada želite potaknuti svoju intuiciju.

Kako se izvodi:

Desna ruka je u Vishnu mudri. Palcem zatvorite desnu nosnicu te udahnite kroz lijevu (brojite do 3 ili 4). Zatim malim prstom i prstenjakom zatvorite lijevu nosnicu te polako izdahnite kroz desnu (brojite do 6 ili 8).
Napravite 5 ciklusa udisaja i izdisaja.

Jedna zabavna pranayama:

Brahmari pranayama


Ova pranayama naziv je dobila po indijskom bumbaru ili pčeli medarici zato što se tijekom njena izvođenja ispušta zvuk sličan zujanju pčele.
Brahmari način disanja uravnotežuje um, smiruje živčani sustav, potiče ozdravljenje, jača glasnice i snaži grlo.

Kako se izvodi

Sjednite uspravne kralježnice i zatvorite oči. Duboko udahnite kroz nos pa polako izdišite tako da pritom u grlu stvarate zvuk sličan zujanju pčele.
Ponovite 10-ak puta pa nekoliko minuta ostanite u tišini.
Ovaj oblik disanja možete izvoditi i tako da začepite uši kažiprstom ili srednjim prstom.

izvor: alternativa za vas

Primjedbe