Postovi

Prikazuju se postovi od svibnja 6, 2018

Raženi hljeb i namaz od borove smole liječi nesanicu!

Slika
Nesanica danas muči sve veći broj osoba i može u velikoj mjeri utjecati na kvalitetu života. Bez obzira na to je li vaš problem u tome što ne možete zaspati, često se budite tijekom noći ili se budite prerano, velika je vjerojatnost da ćete zbog nesanice cijeli dan biti nenaspavani, što uzima danak kod vaše sposobnosti funkcioniranja tijekom dana. Koliko sna je dovoljno varira od osobe do osobe, no većini je potrebno sedam do osam sati noću. Povremena nesanica ne mora nužno biti razlog za brigu, no u sljedećim slučajevima ona može biti problem za vaše cjelokupno zdravlje: Često ne možete zaspati po noći Često se budite tijekom noći Prerano se budite, čak i kada ste kasno legli spavati Preko dana se osjećate nenaspavano Nesanica izaziva razdražljivost, depresiju ili anksioznost Smanjena vam je koncentracija i često tijekom dana osjećate umor ili nedostatak energije Često imate problema sa glavoboljom Ako vas muči nesanica, lijek možete potražiti u ražanom hljebu, poručuju nar

Muškarci evo kako da ojačate prostatu !

Slika
Svima koji imaju problema sa prostatom, dr. Boris Skačko savjetuje: -Veoma je važno da poboljšate cirkulaciju krvi u oblasti karlice. Odviknite se od pražnjenja bešike u stojećem položaju. Ovo treba uraditi u sjedećem položaju. Tako se reguliše cirkulacija krvi u prostati i poboljšava njena funkcija. -Korisne su i posebne vježbe, na primjer: stojte leđima naslonjeni na zid. Noge raširite malo više nego što je širina ramena i čučnite koliko god možete, trudeći se da leđa budu ravna i da dodiruju ​​zid. Čučnite bar 2-3 puta. Trebalo bi da ovu vježbu radite više puta u toku dana, kad god imate priliku. Ako tokom dana većinu vremena provodite sjedeći, dolazi do zastoja krvotoka u karličnoj oblasti, što loše djeluje na prostatu, izaziva pojavu hemoroida, narušava metabolizam itd. Odlično pomaže kod ovog problema i plivanje, tokom koga se poboljšava cirkulacija krvi, a rad nogu istovremeno masira prostatu. Drugi način za poboljšanje cirkulacije krvi je: učestalo napinjanje i opuštanje miš

Evo šta trebate jesti ukoliko želite čvršće kosti !

Slika
Preporučena količina kalcija za žene je cc 1200 mg na dan, a najviše ga ima u lisnatom zelenom povrću i siru. Važno je unositi ga na prirodan način, ali i odlaziti na preglede Kvalitetna prehrana ključna je u održavanju gustoće i zdravlja kostiju, posebice nakon menopauze. Naime, nakon 50. godine, zbog hormonalnih procesa kroz koje prolazi žensko tijelo, gustoća kostiju naglo se smanjuje te se povećava mogućnost padova i lomova. Stoga je važno u tom periodu života prehranu dodatno obogatiti namirnicama koje će na prirodan način održavati zdravlje kostiju. Ipak, treba imati na umu da uz prehranu treba redovno kontrolirati stanje kostiju, držati se savjeta i uputa stručnjaka te uzimati terapiju ako je potrebna u slučaju osteoporoze. – Svakodnevno, pak, birajte namirnice koje će vašem tijelu dati dovoljne količine kalcija, kojeg žene trebaju 1200 mg na dan, a muškarci 1000 mg – kaže američka doktorica Christine Gerbstadt, autorica doktorske detoks dijete. Kalcij konzumirajte kroz mlije

Sezona kihanja...Alergija, prehlada ili ipak gripa ?

Slika
Za većinu ljudi dolaskom proljeća počinje najljepši dio godine, no za alergične na polen, ovaj period je najteži. Kod njih u ovo vrijeme započinje “sezona kihanja”, obilan bistar sekret, suzenje i crvenilo očiju, otežano disanje i kašalj. Kod nekih se javljaju i određene komplikacije na koži, najčešće u vidu svraba i crvenih pečata. Alergija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema od kojeg u svijetu pati više od 50 miliona ljudi. Potječe od grčke riječi “allos”(άλλος), što znači drugo, te “ergon” (έργον), što znači rad, te predstavlja nepravilno funkcioniranje imunog sistema. Alergija je otkrivena početkom 20. stoljeća, kada je austrijski doktor Clemens von Pirquet primijetio da neki njegovi pacijenti reagiraju na podražaje iz okoline, kao što su prašina, polen i hrana. Enorman je broj ljudi koji boluju od alergija, a imunitet čovjekovog organizma je sve slabiji. U prošlosti alergije nisu postojale iz zato što su se ljudi u to vrijeme hranili i liječili, isključivo, iz priro

Evo šta će vam se desiti ako pijete kafu na prazan želudac !

Slika
Kafa na prazan želudac ne bi se smjela piti nikada, ni ujutro ni tokom dana kada osjetite glad pa ručak zamijenite šoljicom kafe kako biste se privremeno zasitili i povratili energiju Saznajte zbog čega biste kafu trebali piti nakon jela ili uz jelo – evo šta se dogodi u tijelu kada kafu popijete na prazan želudac: 1. Poveća se količina želučane kiseline Povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tokom cijelog dana. Visoka razina kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost. 2. Poveća se osjećaj stresa i tjeskobe Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organiza

17 veoma bitnih razloga za vježbanje !

Slika
Fizička aktivnost služi i tijelu i umu.  Pospješuje rad mozga, koncentraciju i san, potiče lučenje hormona sreće, podiže raspoloženje i imunitet, a štiti čak i od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, te moždanog udara Vježbanjem se povećavaju otkucaji srca i ubrzava se disanje pa tako više krvi koja je svježe opremljena kisikom dolazi u mozak, što pogoduje razvoju novih stanica i održava mozak vitalnim. Osim što se učvršćuje tijelo i lakše mršavi, redovnim vježbanjem mozak se navikava na “navalu” svježe krvi prepune kisika i tako se štiti od bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova. Otkriveno je čak da aktivne žene iznad 65 godina bolje pamte i uče od njihovih vršnjakinja koje se ne bave tjelesnom aktivnošću. Vježbanje je dobro za sve generacije pa će tako tinejdžeri bolje pamtiti i koncentrirati se već i uz vježbanje od samo deset minuta na dan. Istraživanja su pokazala kako vježbanje jednom dnevno u trajanju od najmanje 60 minuta potiče bolju razgradnju glukoze u organizmu,

Osvježavajući ledeni čajevi za vruće dane

Slika
Stigli su vrući dani, a uskoro i službeno započinje ljeto. Asocijacije na ovo godišnje doba, koje prate visoke temperature, zasigurno bude slike osvježenja u prirodi ili na moru. No, dok mnogi na more idu tek nekoliko tjedana godišnje ili zbog obaveza ne mogu često boraviti u prirodi i hladovini šuma, osvježenje si možete pripremiti i u vlastitom domu. Osvježenje u obliku finih domaćih ledenih čajeva bit će odlično rješenje u vrućim danima. Ledeni čajevi se pripremaju brzo i jednostavno te polagano pijuckaju tijekom cijelog dana. Umjesto kupovnih napitaka koji su vrlo nezdravi jer sadrže dodane šećere, umjetne arome i druge kemijske sastojke, pripremite vaš domaći zdravi napitak – ledeni čaj koji rashlađuje, hidratizira i energizira.   Ledeni čaj od jagoda za dobro raspoloženje Jagode i bosiljak su odlična kombinacija. Jagode su prepune antioksidansa i vitamina C, reguliraju krvni tlak i kolesterol, a osim toga, pomažu pri mršavljenju. Bosiljak je, s druge

Ukusna i zdrava jela sa lukom; recepti

Slika
Luk je česti sastojak mnogih jela i neizostavni dio brojnih svjetskih kuhinja. Može se kuhati, pirjati, peći, pržiti, a može se i sirov dodati jelima kao aromatični ukras. Ima snažnu aromu koja potiče apetit te je omiljen okus u miješanim salatama ili kao samostalni prilog. Mnogima je problem njegovo rezanje jer uzrokuje suzenje očiju, a ono se prema tradicionalnom narodnom savjetu može izbjeći rezanjem u hladnoj vodi. Luk nije samo neizostavan sastojak jela, nego je i veliki zaštitnik vašeg cjelokupnog zdravlja. Pripremite ova 3 ukusna recepta i iznenadite vašu obitelj zdravim jelima koja će zbog luka imati nezaboravnu osobnost. Luk u tempuri Tempura je tradicionalna japanska metoda brzog prženja koja se najčešće koristi za pripremu povrća i kojom ćete očuvati prirodnu teksturu i okus luka. Sastojci: 2 luka kokosovo ulje Za tempuru vam treba: 1 šalica brašna  1 do 1 i ¼ šalica ledene vode ⅓ čajne žlice morske soli Priprema: Sastojke za tempuru lagano