Ovog ljeta prirodnim putem dođite do savršenog tena !

Želite li da izgledate kao da ste nedjeljama bili na plaži? Ne treba vam solarijum.

Postoje namirnice koje će vam pomoći da potamnite i postignete bronzani ten za kratko vrijeme.
Stručnjaci preporučuju da u svoju ishranu uvedete, ili da pojačate unos kajsija, mrkve i paprike.
Karotenoidi – organski pigmenti pronađeni u ovim biljkama, doprinosi savršenom izgledu tena, svjedoče studije rađene na Univerzitetu u Bristolu, piše cdm.me.
Dva su specifična pigmenta koja utiču na tamnjenje kože: melanin (povezan sa izloženošću UV zracima), i karotenoidi.
Prelazak na ishranu voćem i povrćem koje je prirodno zeleno ili narandžasto, i koje sadrže dosta betakarotena, može učiniti vašu kožu atraktivnijom za samo mjesec dana.

Eksperiment je čak pokazao da je koža koja je potamnjela zahvaljujući promjenama u ishrani mnogo blistavija i ljepša, a boja postojanija od one koja se dobija samo na osnovu direktne izloženosti suncu.
Treba znati i da su karotenoidi moćni antioksidanti, i da koži pružaju i zaštitna svojstva, posebno tokom ljetnjih mjeseci. 
 
Evo i nekoliko savjeta drevne jogijske medicine kad je zdrav ten u pitanju:
  • Večerajte manje i rano idite na spavanje.
  •  Svakodnevna šetnja petnaest do trideset minuta, naročito ako imamo prilike šetati uz more, po šumi ili u planini, odnosno bilo gdje na svježem zraku.
  •  Redovito, umjereno tjelesno vježbanje dovodi u red kompletan naš metabolizam, pa tako i mehanizam čišćenja tijela od otrova što je presudno za zdravi ten.
  •  Izbjegavajte česte iscrpljujuće i stresne razgovore, odnosno sve ono što je povezano s velikim psihičkim naprezanjem i negativnim emocijama.
  •  Vaš bi jelovnik trebao sadržavati laganu, toplu i lako probavljivu hranu. Najvažnije je da, posebno uvečer, ne jedete hladnu hranu i ne pijete hladna pića, da izbacite sir, jogurt, crveno meso, čokoladu ili smrznutu hranu.
  •  Umorno tijelo idealan je „poligon“ za niz problema. Možda ste zapazili da kad ste umorni češće reagirate na stres probavnim smetnjama i kako vam se ten pogoršava.
  •  Uvečer prije spavanja možete pojesti malu količinu grožđica koje će pomoći jutarnjem pražnjenju crijeva.
  •  Uravnoteženi emotivni život blagotvorno djeluje na naš duh, a time i na naše kompletno zdravlje, a nečista koža logičan je rezultat svake psihičke neravnoteže u organizmu.
Izvor: Oslobođenje portal

Primjedbe