Biljka koju gazimo pokraj ceste, a i ne znamo koliko je zdrava !



Ljekovito bilje je svuda oko nas, samo moramo širiti svoje znanje. Koliko često gledamo u trave pokraj ceste i ne znamo da zapravo gledamo lijek. To je slučaj i s biljkom bokvicom ili trputcem. U narodu je poznata i kao žilovnjak ili hajdučica.

Često je gledamo na livadama. Djeca su se znala koristiti njome i za igru. Dvije hajdučice i ko je jači – ko prije “skine glavu”, pobjednik.



Korisna dejstva:
 
Koristi se od davnina kao biljni preparat. U narodnoj medicini se više cijeni muški trputac (Herba Plantaginis lanceolatae) bokvica muška ili trputac muški. Za lijek se skupljaju korijen, listovi prije cvjetanja, te sjeme nakon sazrijevanja. List trputca djeluje kao astringent (sredstvo za zatvaranje), kao protivotrov, antimikrobno, antiupalno i antihistaminsko sredstvo, kao i sredstvo za ublažavanje kašlja, iskašljavanje, diuretik i slično.

Sjeme trputca, naročito vrste P. psyllium, koristi se kao uobičajen laksativ, dostupan u slobodnoj prodaji bez liječničkog recepta. Sjeme nabubri i otpusti sluz kada se uroni u vodu. Koristi se i kao dodatak u proizvodnji laksativa, poput Metamucila. Vrsta trputca P. psyllium je korisna i za ublažavanje konstipacije (zatvora), simptoma sindroma nadražaja crijeva, divertikuloze, kao izvor dijetetskih vlakana u ishrani i slično. Smatra se da su se mnoge vrste trputca koristile u ishrani od prehistorijskih vremena. Naprimjer, postoje dokazi da su indijanci sa centralne obale današnje Kalifornije koristili trputac u ishrani prije 6.000 do 8.000 godina.

Pri vanjskoj upotrebi, oblog od lišća je koristan protiv ujeda insekata, osipa uzrokovanog otrovnim bršljanom, manjih ranica i plikova. U narodnoj predaji, postoje priče da pomaže i kod ujeda zmija. Kod interne upotrebe, korisna je za kašalj i bronhitis, u obliku čaja, tinkture ili sirupa. Vrste koje imaju široko lišće koriste se i kao povrće u salatama, zelenim sosovima i slično.

Trputac se koristila još i prije 5.000 godina u Kini za liječenje mnogih bolesti. Ona sadrži sluzi, silicijevu kiselinu, aucubin i antibiotičke spojeve, piše “Dnevno“…
Najpoznatije korištenje ove biljke je u liječenju kašlja, ali je efikasna za sve bolesti disajnog sistema. Ona pomaže svim disajnim organima, posebno kod bolesti koje karakteriše pražnjenje sluzi. Preporučuje se kod kašlja, astme, upale pluća, pa čak i tuberkuloze.
Naučnici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Dakle, čest je sastojak u sredstvima koja se koriste za odvikavanje od pušenja.

NAPOMENA: Za pomoć prilikom odvikavanja od pušenja možete žvakati list, ili piti čaj.

Sok ženske bokvice ima antibakterijska svojstva, tako jaka da joj čak i ne treba konzervans za čuvanje, jer se ne kvari. Trputac sadrži antimikrobne spojeve učinkovite protiv stafilokoki, streptokoki i Clostridia – bakterije odgovorne za infekcije kože, gnojne angine i tetanus.

Izvor: dnevno

Primjedbe