7 znakova da pretjerujete s unosom šećera !

Pod pojmom šećer najčešće podrazumijevamo saharozu, molekulu koja se sastoji od dva dijela - glukoze i fruktoze. Glukoza je šećer koji putuje našim žilama, a fruktoza se u organizmu razgrađuje na glukozu i poput nje osigurava brz izvor energije stanicama.
Kada pretjeraš s unosom hrane koja sadrži velike količine šećera poput kolača i drugih slastica, glukoza u krvi prvo doživi nagli i veliki porast iza kojeg slijedi isto takav pad koji može rezultirati umorom, ali i osjećajem gladi iako smo unijeli dovoljno ili čak i previše kalorija.

Samo jedna kašičica šećera u kafi više ili dodatni red čokolade mogu imati veoma loš utjecaj na zdravlje te uzrokovati manjak energije, dekoncentraciju, upale, pa i gripu…
Ako volite slatko i često u njemu uživate, pripazite na sljedeće simptome. Oni vam pokazuju da jedete previše šećera, a mogu biti opasni za zdravlje.

1. Neodoljiva potreba za slatkom
Ako stalno imate potrebu za nečim slatkim, moguće je da ste ovisnik o šećeru, piše Thinking Humanity. Šećer može izazvati zavisnost, a stalno jedenje vodi do lančane reakcije te stalne želje za šećerom.

2. Manjak energije i stalni umor
Umorni ste sve vrijeme, niste se dovoljno naspavali ili nemate energije? Razmislite jedete li previše šećera. Hrana zasićena šećerom privremeno podiže nivo energije u tijelu, ali nakon tog kratkog vremena dolazi do još većeg, i to jako naglog, pada i energije i šećera. To je glavni razlog zašto se ljudi osjećaju premoreno i beživotno.

3. Debljanje
Šećer nema u sebi vlakana ili proteina i zbog toga ne utječe na osjećaj sitosti. Što više šećera jedemo, to više kalorija dobivamo, ali vrlo malo energije. Također aktivira inzulin koji prenosi šećer u organe kako bi se iskoristio za proizvodnju energije. Jedna od posljedica prevelikog unosa šećera je ta da on tijelu šalje poruku da je potrebno proizvesti dodatni inzulin, što s vremenom može potaknuti otpornost na inzulin. U takvoj situaciji, tijelo ne može reagirati na normalne količine inzulina, a šećer se ne može koristiti na potreban način.
Otpornost na inzulin povezana je s preopterećenjem gušterače, a direktne posljedice su debljanje, pretilost i dijabetes.

4. Česte prehlade ili gripa
Prevelika količina šećera u prehrani slabi imunitet i njegovu sposobnost da se bori protiv prehlada, virusa, gripe i hroničnih bolesti. U trenutku kad čovjek smanji unos šećera u organizam, smanjuje i rizik od navedenih bolesti.

5. Promjena okusa slatkog
Autorica knjige “Šećerni detoks” Brooke Alpert tvrdi da previše šećera ima negativan utjecaj na okusne pupoljke te povećava toleranciju na šećer. To znači da će s vremenom ljudi imati potrebu jesti sve slađe i slađe da bi imali isti okus iste slatkoće. U početku je najteže, ali ako se uspije smanjiti količina šećera u napitcima ili kolačima, s vremenom će se i okusni pupoljci oporaviti i smanjit će se tolerancija na šećer, što znači da će se isti slatki okus postići s manje šećera. Nakon nekog vremena, određena hrana će postati preslatka jer će se tolerancija nastaviti smanjivati.

6. Mentalni zamor
Ovo je jedan od najpoznatijih simptoma niske razine šećera. Unos velike količine šećera u organizam brzo podiže šećer u krvi i nakon kratkog vremena naglo opada. Stručnjaci tvrde da nepravilna kontrola šećera u krvi povećava rizik od kognitivnih problema.

7. Problemi s kožom, nogama i podočnjaci
Šećer u tijelu ima upalna svojstva, a uzrokuje akne, ekceme, rozaceju te presuhu ili premasnu kožu. Smanjenjem količine šećera u prehrani koža će se brzo oporaviti i postati čista i mekana.

Izvor: 24sata.hr

Primjedbe