Ukusna i zdrava jela sa lukom; recepti


Luk je česti sastojak mnogih jela i neizostavni dio brojnih svjetskih kuhinja.
Može se kuhati, pirjati, peći, pržiti, a može se i sirov dodati jelima kao aromatični ukras.
Ima snažnu aromu koja potiče apetit te je omiljen okus u miješanim salatama ili kao samostalni prilog.
Mnogima je problem njegovo rezanje jer uzrokuje suzenje očiju, a ono se prema tradicionalnom narodnom savjetu može izbjeći rezanjem u hladnoj vodi.
Luk nije samo neizostavan sastojak jela, nego je i veliki zaštitnik vašeg cjelokupnog zdravlja.
Pripremite ova 3 ukusna recepta i iznenadite vašu obitelj zdravim jelima koja će zbog luka imati nezaboravnu osobnost.

Luk u tempuri

Tempura je tradicionalna japanska metoda brzog prženja koja se najčešće koristi za pripremu povrća i kojom ćete očuvati prirodnu teksturu i okus luka.

Sastojci:
  • 2 luka
  • kokosovo ulje
Za tempuru vam treba:
  • 1 šalica brašna 
  • 1 do 1 i ¼ šalica ledene vode
  • ⅓ čajne žlice morske soli
Priprema:
Sastojke za tempuru lagano promiješajte.
Narežite 2 luka na kolutiće i umočite ih u tempuru.
Jedan po jedan kolutić kratko popržite u vrućem (160 do 180 °C) kokosovom ulju.
Poslužite uz željeni umak, preporučujemo slatko-ljuti čili umak.

Krem juha od luka i češnjaka

Krem juha od luka je tradicionalno i najpoznatije jelo koje nikada ne izlazi iz mode.
U ovu juhu uvijek možete dodati i drugo povrće te tako svaki put pripremiti malo drugačiji obrok.

Sastojci:
  • 2 jušne žlice kokosovog ulja
  • 1 veliki sjeckani luk
  • 3 velika krumpira
  • 5 šalica povrtnog temeljca
  • 3 glavice pečenog češnjaka
  • 1 šalica domaćeg vrhnja
  • šaka svježeg začinskog bilja (origano, peršin, korijander ili po želji)
  • himalajska sol po ukusu
Priprema:
Pirjajte luk na ulju, zatim dodajte nasjeckani krumpir i zalijte ga povrtnim temeljcom, dodajte začine i posolite.
Kada se krumpir skuha, dodajte pečeni češnjak i vrhnje te smiksajte u kremastu juhu s ručnim mikserom.
Kušajte i dodatno začinite po želji, te prokuhajte i poslužite.
Ova juha idealna je za jačanje imuniteta.

Mudžadara

Mudžadara je libanonsko tradicionalno jelo od karameliziranog luka, leće i riže.

Sastojci:
  • 3 velika luka
  • 3 jušne žlice kokosovog ulja
  • 1 šalica smeđe riže
  • voda
  • 1 šalica leće
  • ½ čajne žlice mljevenog kumina
  • ½ čajne žlice mljevenog cimeta
  • ½ čajne žlice ljute paprike
  • himalajska sol
  • papar
  • peršin
  • 1 jušna žlica prženih pinjola (po želji)
Priprema:
Skuhajte posebno rižu, posebno leću.
Pirjajte nasjeckani luk u tavi na laganoj vatri desetak minuta dok ne postignete boju karamela.
Zatim dodajte rižu i leću, te začinite s navedenim začinima.
Po želji dodajte pinjole i poslužite.

/alternativa za vas/

Primjedbe