Ukusna i zdrava jela sa lukom; recepti
Luk je česti sastojak mnogih jela i neizostavni dio brojnih svjetskih kuhinja.
Može se kuhati, pirjati, peći, pržiti, a može se i sirov dodati jelima kao aromatični ukras.
Ima snažnu aromu koja potiče apetit te je omiljen okus u miješanim salatama ili kao samostalni prilog.
Mnogima je problem njegovo rezanje jer uzrokuje suzenje očiju, a ono se prema tradicionalnom narodnom savjetu može izbjeći rezanjem u hladnoj vodi.
Luk nije samo neizostavan sastojak jela, nego je i veliki zaštitnik vašeg cjelokupnog zdravlja.
Pripremite ova 3 ukusna recepta i iznenadite vašu obitelj zdravim jelima koja će zbog luka imati nezaboravnu osobnost.
Luk u tempuri
Tempura je tradicionalna japanska metoda brzog prženja koja se najčešće koristi za pripremu povrća i kojom ćete očuvati prirodnu teksturu i okus luka.Sastojci:
- 2 luka
- kokosovo ulje
- 1 šalica brašna
- 1 do 1 i ¼ šalica ledene vode
- ⅓ čajne žlice morske soli
Sastojke za tempuru lagano promiješajte.
Narežite 2 luka na kolutiće i umočite ih u tempuru.
Jedan po jedan kolutić kratko popržite u vrućem (160 do 180 °C) kokosovom ulju.
Poslužite uz željeni umak, preporučujemo slatko-ljuti čili umak.
Krem juha od luka i češnjaka
Krem juha od luka je tradicionalno i najpoznatije jelo koje nikada ne izlazi iz mode.U ovu juhu uvijek možete dodati i drugo povrće te tako svaki put pripremiti malo drugačiji obrok.
Sastojci:
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 veliki sjeckani luk
- 3 velika krumpira
- 5 šalica povrtnog temeljca
- 3 glavice pečenog češnjaka
- 1 šalica domaćeg vrhnja
- šaka svježeg začinskog bilja (origano, peršin, korijander ili po želji)
- himalajska sol po ukusu
Pirjajte luk na ulju, zatim dodajte nasjeckani krumpir i zalijte ga povrtnim temeljcom, dodajte začine i posolite.
Kada se krumpir skuha, dodajte pečeni češnjak i vrhnje te smiksajte u kremastu juhu s ručnim mikserom.
Kušajte i dodatno začinite po želji, te prokuhajte i poslužite.
Ova juha idealna je za jačanje imuniteta.
Mudžadara
Mudžadara je libanonsko tradicionalno jelo od karameliziranog luka, leće i riže.Sastojci:
- 3 velika luka
- 3 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 šalica smeđe riže
- voda
- 1 šalica leće
- ½ čajne žlice mljevenog kumina
- ½ čajne žlice mljevenog cimeta
- ½ čajne žlice ljute paprike
- himalajska sol
- papar
- peršin
- 1 jušna žlica prženih pinjola (po želji)
Skuhajte posebno rižu, posebno leću.
Pirjajte nasjeckani luk u tavi na laganoj vatri desetak minuta dok ne postignete boju karamela.
Zatim dodajte rižu i leću, te začinite s navedenim začinima.
Po želji dodajte pinjole i poslužite.
/alternativa za vas/
Primjedbe
Objavi komentar