Magareće mlijeko: nova hit namirnica!

Sve mame odavno znaju da je kozje mlijeko iznimno zdravo za djecu, osobito onu koja pokazuju alergijske reakcije na kravlje mlijeko. No manje poznata su ljekovita svojstva magarećeg mlijeka, koje se od davnina koristi kao prirodan lijek za mnoge bolesti, a posebice bolesti dišnog sustava, alergije i oslabljeni imunitet.
Još se u Hipokratovo doba, zbog svojih dobrobiti, itekako cijenilo magareće mlijeko. Koristilo se u antičkom Rimu, u francuskoj medicini u 20. stoljeću tako da možemo slobodno reći kako je magareće mlijeko, nakon mnogo godina, ponovno - in!

Uspoređujući ga s ostalim vrstama mlijeka životinjskoga podrijetla, magareće je mlijeko zapravo najsličnije majčinom mlijeku na kom smo svi odrasli. Isto tako, sadržava manje masnoće nego kravlje mlijeko, a više nezasićenih omega-3 masnih kiselna. Dobrobiti ovoga mlijeka vidljive su u zaštiti imuniteta, a isto tako može biti itekako ljekovito za ljude koji se bore s astmom, ekcemima ili psorijazom. Osim toga, magareće mlijeko je izvrsna zamjena za ljude koji su intolerantni na kravlje mlijeko. Tako se, recimo, u talijanskim farmama magareće prerađuje i prodaje u pedijatrijske svrhe - za djecu koja su alergična na kravlje mlijeko.

Magareće mlijeko u službi ljepote

Možda je čak i popularnije u kozmetičkoj industriji nego u prehrambenoj jer je zaista pregršt proizvoda za njegu kože s magarećim mlijekom u glavnoj ulozi koji se na tržištu mogu naći. Osobe koje imaju osjetljivu kožu, a pogotove one osobe koje se bore s ekcemima, govore kako su itekakav napredakvidjele kada su počele koristiti sapun od magarećega mlijeka.


Čak postoje navodi da je za Kleopatrinu ljepotu zaslužno upravo - magareće mlijeko. Još jedan dokaz da je ovo, zapravo, nova - stara hit namirnica.

Magareće mlijeko još je uvijek luksuz!

Osobe koje konzumiraju magareće mlijeko govore govore kako je upravo ono glavni razlog zašto su zdravi i zašto se uvijek osjećaju dobro. Iako postaje ponovno trend u svijetu nutricionizma, imamo sreću što živimo u podneblju koje je u svijetu poznato kao prava mala tvornica magarećega mlijeka. Međutim, sve blagodati i pogodnosti koje ova namirnica nudi i koštaju. Naime, litar magarećega mlijeka na tržištu se može kupiti za otprilike 100 KM  i time ga to čini luksuzom koji se ne može svatko priuštiti.

Izvor: http://ordinacija.vecernji.hr

Primjedbe