Uklonite tamne fleke sa lica-koža kao bebina !

Pigmentacijske mrlje obično se pojavljuju naizloženim dijelovima tijela kao što su lica, leđa, vrat, prsa, ramena i ruke.
Neki od glavnih uzroka pigmentacijskih mrlja na koži su izloženost suncu, starenje i genetika.


Ako muku mučite sa malim tamnim mrljama na licu, onda isprobajte jedan od ova tri načina i uklonite hiperpigmentaciju.
Kao rezultat različitih zdravstvenih problema, ili jednostavno, sa godinama, na licu se mogu pojavljivati tamne fleke, koje su izazvane hiperpigmentacijom.

Ona može nastati usljed nepravilnog rada jetre, tragova nakon akni, kao i reakcije kože na neke spoljašnje uticaje, itd. U svim slučajevima ovaj problem ostavlja vidljivi trag, koji želimo što brže ukloniti sa kože lica!

Predlažemo 3 efikasna prirodna sredstva pomoću kojih se možemo riješiti pigmentnih fleka:

1. Sirov krompir

Krompir sadrži mnoštvo hranljivih materija, uključujući vitamin B koji aktivira obnavljanje ćelija kože, i nikotinamid koji je poznat po svojim izbeljujućim svojstvima. Mnogi od vas su se uvjerili koristeći ga, upravo, kao odlično posvjetljujuće sredstvo protiv tamnih krugova oko očiju.
Preporučuje se trljati lice (odnosno problematične dijelove kože) 3-4 puta dnevno po 10 minuta. Ako imate suviše suvu kožu, komadić krompira pokvasite vodom.

2. Sok od limuna

Sok od limuna sadrži sastojke koji mogu izblijediti smeđe mrlje. Uz to pomaže zadržavanju mekane i čiste kože. Imajte na umu da limun povećava osjetljivost na sunce stoga koristite SPF zaštitu.
Nanesite svježe iscijeđeni sok limuna na mjesto smeđih mrlja pomoću štapića za uho ili blazinice. Ostavite 10-15 minuta, zatim isperite. Postupak ponovite 2 puta tjedno i za nekoliko mjeseci biste trebali vidjeti rezultate. Ako imate osjetljivu kožu, limun razrijedite s vodom, ružinom vodicom ili medom.


3. Kurkuma

To nije samo popularan začin, nego i odlično izbjeljujuće ljekovito sredstvo za kožu. To je, takođe, moćno protivupalno sredstvo.
Zagovornici prirodne kozmetike preporučuju da kurkumu nanositi na kožu u vidu maski 1-2 puta nedjeljno. Ovo, ne samo da će poboljšati opšte stanje kože, već će i pomoći smanjivanju i ublažavanju i pigmentnih fleka.

Izvor: uspesnaze