ŠOKANTNO ! Ova teška bolest nastaje zbog - HERPESA!


Novo istraživanje sugerira da bi neki virusi mogli ubrzati imuni odgovor, a što bi pak ubrzalo nakupljanje amiloida, bjelančevine u ljudskom mozgu koja formira plakove karakteristične za Alzheimerovu bolest .
Kontroverznu teoriju o nastanku Alzheimerove bolesti stručnjaci su često odbacivali, ali novo istraživanje tima u kojemu su stručnjaci otprije sumnjičavi prema toj teoriji moglo bi to promjeniti. Istraživanje daje uvjerljive dokaze za ideju da su virusi umiješani u Alzheimera, pogotovo dva tipa herpesa koje većina ljudi dobije još kao djeca i potom miruju godinama u tijelu. Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neuron, utvrđeno je da virusi utječu na gene povezane s Alzheimerom i možda igraju ulogu u tome kako se bolest razvije i napreduje.

Pogoršavaju vam izglede
Znanstvenici ističu kako nisu utvrdili da ti virusi uzrokuju Alzheimerovu bolest, no njihovo istraživanje sugerira da bi virusi mogli pokrenuti imunosni odgovor koji bi, pak, povećao nakupljanje amiloida – proteina u ljudskom mozgu koji formira plakove karakteristične za Alzheimerovu bolest.
“Ti su virusi vjerojatno važni igrači u aktiviranju imunog sustava u Alzheimeru”, kaže Joel Dudley, voditelj studije s medicinskog fakulteta Icahn u Mount Sinaiju u New Yorku. “Mislim da su oni poput benzina na plamen neke patologije koja je potaknuta imunitetom”.

Ovo mijenja sve
Ukoliko se to potvrdi, mogao bi se promijeniti smjer istraživanja i otvoriti putovi novih liječenja i novih metoda dijagnosticiranja bolesti, navodi New York Times. U okviru istraživanja analizirani su uzorci gotovo 950 ljudskih mozgova i utvrđena je veza s genskim, molekularnim i kliničkim simptomima Alzheimera.
“Radi se o vrlo kompleksnoj bolesti i odgovor neće biti jednoznačan”, kaže dr. John Morris, direktor centra za istraživanje Alzheimerove bolesti pri medicinskom fakultetu sveučilišta Washington u St. Louisu koji nije bio uključen u istraživanje. “Ukoliko su virusi dio toga, to definitivno moramo proučiti”.

Izvor: net.hr

Primjedbe