Ovo su najzdravije namirnice koje možete jesti u februaru !!!


Jedite sezonsku hranu jer je zdravija!
Nekada su lokalne tržnice sadržavale voće i povrće koje je raslo u to doba godine. Primjer, niste mogli naći voće koje raste tokom proljeća zimi ili tokom jeseni. Današnji supermarketi imaju razne namirnice u razno doba godine. Ipak, to ne znači da je njihova kvaliteta ista u svako doba godine.
Osim kvalitete, razlikuje se i cijena. Tako će, primjer, brokula biti znatno kvalitetnija i jeftinija tokom februara, u odnosu na ljetne mjesece. Osim što je konzumiranje sezonskog voća i povrća odlično za vaše zdravlje, dobro je i za zaštitu okoliša jer se mora koristiti puno manje kemikalija za uzgoj namirnica tokom sezone predviđene za njihov uzgoj.

Rukola
Ovo je jedna od najpristupačnijih namirnica. Raste na gotovo svim travnatim površinama. Sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Također obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom.
Rukolu možete pripremati na razne načine a najčešće se koristi kao salata. Može biti ukusan i zdrav nadjev za pizzu.

Šparoge
Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Odličan su izvor kalcija, cinka, magnezija i selena. Također obiluju dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminom A, C, E, K i vitaminima B i D kompleksa. Sadrže željezo, kalij i mangan.
Šparoge možete pripremati na razne načine, kao juhu, salatu, prilog jelima ili pak kao grickalicu za međuobrok.

Cvekla
Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Bogata je vitaminom C, željezom i magnezijem. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.Cvekla može poslužiti kao salata. Također možete pripremati juhe, priloge, sokove ili pak kolače.

Limun
Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiselina i kalija. Odličan je izvor vitamina C.
Limun se najčešće koristi u pripremu sokova. Limunova korica se koristi u pripremi raznih jela, slatkih i slanih. Odličan je začin za salate, obogaćuje okus ribe i mesa, naročito piletine.

Naranča
Kao i limun, naranča sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija. Odličan je izvor vitamina C.
Naranča je odlična za pripremu sokova, voćnih salata i slastica. Od naranče možete pripremati salate s povrćem i razne umake koji se odlično slažu uz ribu.

Brokula
Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selenija. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.
Brokulu možete pripremati na razne načine. Napravite juhu od brokule, složenac ili tjesteninu s brokulom. Brokula je ukusna namirnica koju je izuzetno lako pripremiti.

Prokulice
Sadrže malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kao i kalija i mangana.
Prokulice su neobičnog okusa, pomalo gorkastog, zbog čega većini ljudi nisu prvi vrhu liste omiljenog povrća. Ipak, prokulice mogu biti ukusne ako ih pripremite pravilno.

Klementine
Klementine sadrže nisku razinu soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, tiamina, folne kiseline i kalija. Odličan su izvor vitamina C.
Klementine su jedna od najpristupačnijih vrsta voća, naročito tijekom zimskih mjeseci. Možete ih koristiti u pripremi voćnih salata i kolača.

Grejp
Bogat je izvor prirodnih šećera, vitamina C, A, E, K i vitamina B. Sadrži kalcij, fosfor i kalij. Odličan je izvor flavonoida i likopena.
Grejp je odličan za pripremu sokova. Odlično se slaže sa sokom od naranče koji smanjuje gorčinu grejpa. Osim sokova, grejp može poslužiti za pripremu voćnih salata i čaja.


Kruške
Kruške sadrže nisku razinu zasićenih masnih kiselina. Dobar su izvor kalcija, klora, željeza, magnezija, natrija i sumpora. Odličan su izvor bakra, fosfora, kalija, vitamina A, B1, B2, C, E i folne kiseline.
Kruške su odlične za pripremu toplih i hladnih jela. Tako, primjerice, možete napraviti krem juhu od kruške, ali i osvježavajući smoothie.


Izvor: centarzdravlja.hr

Primjedbe