Čudo prirode: Ubija viruse, bakterije i pomlađuje !

Propolis je prirodni antibiotik i vrlo učinkovit lijek s gotovo univerzalnom primjenom. Iako s njime teško možete pogriješiti, na tržištu se nalazi veliki broj proizvoda na bazi propolisa koji uvelike variraju svojom kvalitetom.

Čudesni ‘proizvod’ pčela sadrži više od 300 znanstveno utvrđenih ljekovitih supstancI. Ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože te tako sprečava bolesti
Propolis je mješavina smolastih sastojaka (pupoljaka ili kore drveća) koji se luče tijekom proljeća i ljeta. Sadrži više od 300 različitih sastavnica, 22 minerala i 7 vitamina.


Znanstvenim je istraživanjima utvrđeno da djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija te je snažan antioksidans. To je posebno važno imati na umu sad kad je “zavladao” virus gripe. Propolis ne dopušta gljivicama i virusima da se razmnože te tako sprečava bolesti.
Osim toga, ovaj dar biljaka i pčela uklanja i bolove, a kao antioksidans popravlja posljedice starosti, bolesti i liječenja te pomlađuje. Smanjuje i razinu slobodnih radikala te sprečava oksidativni stres.

Ta čudesna tvar ima više od 300 dosad znanstveno utvrđenih ljekovitih sastavnica.Tinktura propolisa ne samo da dezinficira rane, nego i učinkovito zaustavlja krvarenje, umanjuje bol, a smolastim sastavom djeluje kao flaster.
Osim toga, ublažava bolno grlo pa ga treba nakapati na kocku šećera i dugo otapati u ustima ili na komadiću kruha ako imate povišeni šećer.
Duljom upotrebom podiže imunitet i jača obrambene snage organizma, a znanstveno je dokazano i da sinergijski djeluje s nekim antibioticima. Ako ga koriste djeca u obliku tinkture, može se ostaviti da alkohol ishlapi.

Znanstvena istraživanja na miševima dokazala su da propolis sprečava pojavu i metastaziranje raka, u terminalnoj fazi produljuje život miševa, te antioksidacijskim djelovanjem može umanjiti negativna djelovanja hemoterapije.

Kako koristiti propolis?
Propolis možete koristiti u njegovom prirodnom, sirovom obliku. Možete od njega pripremiti vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu (propolisove kapi), mast ili kremu.


Vodeni ekstrakt propolisa
Vodeni ekstrakt propolisa možete pripremiti na sljedeći način. Sirovi propolis zamrznite a zatim ga sameljite u fini prah.
Jednu čajnu žlicu tog praha navečer pomiješajte s 250 ml čiste vode. Sljedeće jutro, popijte tu tekućinu malim gutljajima. Propolis koji je ostao na dnu čaše pojedite prije doručka.

Mast od propolisa
U emajliranu ili keramički posudu stavite 80-90 grama vazelina. Zagrijavajte posudu u vodenoj kupki tako da voda lagano vri.
Dodajte 10-20 g mljevenog propolisa. Miješajte tekućinu sve dok se propolis ne otopi. Nečistoće će iz propolisa isplivati na površinu, pa ih pokupite drvenom žlicom i bacite.
Na kraju dodajte malo alkoholne tinkture propolisa da se propolis homogenizira s vazelinom. Nakon toga, posudu stavite u hladnu vodu. Nastavite miješati sve dok se mast ne ohladi.
Mast propolisa čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenci na hladnom i tamnom mjestu.

Sirovi propolis
Sirov propolis možete uzimati na sljedeći način: 3-5 grama dnevno, između obroka. Prije nego što progutate propolis, cuclajte ga i žvačite u ustima najmanje 15 minuta.

Tinktura propolisa
Tinktura se pravi od propolisa i alkohola. Za pripremu tinkture koristi se 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, na kojem je označeno da se može upotrebljavati kao prehrambeni proizvod.
U staklenku stavite propolis, a zatim sipajte alkohol u omjeru 1:2. Tu tekućinu držite u staklenci 5-7 dana i mućkajte 3 puta dnevno.
Nakon toga tekućinu profiltrirajte, na primjer pomoću filtra za kavu.
Možete uzimati 20-90 kapi tinkture dnevno, ovisno o bolesti, između obroka, s pola žlice meda, mlake vode ili čaja.

Top 5 savjeta za upotrebu propolisa i samopomoć:

1. Bradavice
Četiri tjedna mažite kurje oko propolisom. Prije mazanja, dobro operite kurje oko toplom vodom i neutralnim sapunom, a potom namažite švedskom gorčicom i ostavite da se osuši.

2. Opekline
Kod opeklina se najbolji efekt postiže upotrebom hidratantne propolis kreme lokalno, a 10-15 kapi 30%-tne otopine propolisa preporučuje se uzeti oralno.

3. Podiže imunitet
Duže uzimanje tinkture ili sirovog mljevenog propolisa u medu, na kocki šećera ili na korici kruha podići će imunitet te zaštititi od mnogih virusnih, bakterijskih i gljivičnih bolesti.

4. Daje snagu
Med s propolisom otopljen u ustima pred spavanje može ubrzati i olakšati san. Fruktoza iz meda koja se deponira u jetri i postupno otpušta djeluje na nivo šećera u krvi i održava ga “stabilnim”.

5. Dječji bomboni
Alkoholnu otopinu propolisa nakapajte na kockice šećera prekrijte gazom i ostavite par dana na sobnoj temperaturi da alkohol ispari i dobili ste propolis bombone za djecu.

Izvor: www.24sata.hr

Primjedbe