Kako prepoznati jaja organski uzgojenih kokoški?


 Iako je potražnja za domaćim jajima itekako velika, koja su jaja domaća, teško je prepoznati.
Oni koji žive ili imaju rođake na selu, vjerovatno odmah mogu da prepoznaju zdravije žumance, odnosno domaće ili organsko jaje.
Naravno domaće kokoške razlikuju se od organski uzgajanih. U ishrani kokošaka sa organskih farmi  nema štetnih hemijskih komponenti ni hormona, nemaju ni ograničene uslove kretanja.
Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom.

Žumanjca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na slici, prvo žumanjce), pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, prohe, kolači...) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumanjce koka sa sela može da bude i svjetlije, jer sama boja žumanjceta zavisi od vrste ishrane. Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem vjerovatnije je da će njihovo žumance biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanca biće svjetlija.

Bez obzira na boju, domaća  i organska jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, a imaju veće količine vitamina A, B i E.
Nutricionista, dijetetičar i aromaterapeut Milka Raičević naglašava da je, kada je riječ o organskim proizvodima, certifikat veoma bitan.

Ukoliko namjeravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u certifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrijednost je veća – ističe nutricionista.

Ukoliko se odlučite da sami odgajate piliće, prethodno se dobro informišite, omogućete im više prostora, hranite ih svježim zelenilom (što tamnija trava, to je bolje), špinatom, keljom i brokulama, a zimi kukuruzom.

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

Primjedbe