GRAŠAK - DOBAR SARADNIK NA PUTU DO ZDRAVLJA !


Grašak (lat. Pisum sativum) jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki, a kao povrtlarska kultura pripada zrnastim mahunarkama.

Grašak je izvrstan primjer zahtjevima skromnog, a vrijednostima bogatog povrća.
Obiluje mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, minerale kalij, željezo, magnezij i mangan.
Bogat je i bjelančevinama (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin). U prilog održivoj tradiciji njegove upotrebe govori činjenica da je i nakon tisućljetne konzumacije ostao nezaobilazna namirnica u kuhinjama diljem svijeta.

U srednjem vijeku grašak je bio na glasu kao snažno sredstvo za jačanje plodnosti.
Rimljanin Gabius Apicius, autor prve antičke zbirke recepata, opisao je devet načina pripreme graška, što potvrđuje razmjere njegove važnosti i upotrebe u tom razdoblju.

U srednjem vijeku sušeni grašak je bio osnovna hrana siromašnih europskih seljaka, u sušenom obliku predstavljao je jeftinu, a hranjivu namirnicu, kojom su tijekom cijele godine popunjavali svoj oskudan jelovnik. Danas ne postoji restoran koji ga nema na svom jelovniku. Ova jednogodišnja biljka na naše prostore odnosno u Europu dolazi krajem srednjeg vijeka, a danas se uzgaja gotovo svugdje u svijetu. Zanimljiva je informacija da grašak kao biljka nije zahtjevan za uzgoj, ekonomski je isplativa jer daje visoke prinose, a uspijeva na područjima s vlažnom i hladnijom klimom što dodatno pogoduje „promociji“ graška budući da zahtjeva minimalne uvjete ako usporedimo s ostalim biljkama.

Mnoga istraživanja su potvrdila da redovita konzumacija graška može u velikoj mjeri pozitivno utjecati na kompletno zdravlje te spriječiti, eliminirati i ublažiti pojedine bolesti.
Zahvaljujući svom sastavu, ova simpatična zelena zrnca snažno djeluju na cjelokupan ljudski organizam.

Koristi graška:
- otklanja umor
- regulira krvni tlak
- sprječava pojavu bora
- pomaže kod zatvora
- jača živčani sustav
- pospješuje detoksikaciju
- jača kosti - potiče rast kose - pomaže kod anemije

Mlad zdrav, suh kaloričan

Preporučuje se za ishranu djece i trudnica, kao i bolesnicima poslije dugog uzimanja antibiotika, da bi im se poboljšao metabolizam.
Koristi se kao glavno jelo bez mesa, ali i kao dodatak uz glavno jelo. Može se koristiti za pripremu pirea ili kaše i tada se mnogo laše vari. Popularno i zdravo jelo je i rizi-bizi, odnosno mješavina graška i riže.

RECEPT ZA SUPU OD GRAŠKA!

Sastojci
-20 dkg graška
-1 krompir
-½crvenog luka
-voda
-so, biber
-1 kašika  maslinovog ulja
-po želji: 2 dcl vrhnja za kuhanje
Priprema
U posudu na kašiku maslinovog ulja stavite nasjeckani luk.
Kada luk poprimi boju, dodajte vodu, grašak i krompir izrezan na kockice.
Dodati so, biber i muškatni oraščić po želji i kada je grašak kuhan, izmiksati štapnim mikserom.
Potom supu vratite na vatru, dodajte vode ako je potrebno i 2 dcl vrhnja za kuhanje.
Prokuhajte nekoliko minuta i supa je gotova.

Savjet
Kako bi izbjegli prskanje prilikom miksanja, dovoljno je staviti u početku vode ili temeljca da prekrije povrće. Nakon miksanja tada ćete dobiti gusti pire u kojem ćete lakše uočiti ako ostane neusitnjenih komada graška i krompira, a nakon miksanja možete dodati vode po želji dok ne dođete do željene gustoće supe.

Primjedbe