Znakovi na noktima koji upozoravaju na oboljenja !


Nokti često reflektiraju naše općenito zdravstveno stanje. Promjene na noktima poput dekoloracije ili zadebljanja mogu biti znak zdravstvenih problema uključujući bolesti srca, pluća, jetre i bubrega, stanja poput anemije ili pak dijabetesa.
Boja, nepravilnosti, mrlje, debljina noktiju, popucani nokti – sve te pojave mogu biti upozorenje na neke unutarnje zdravstvene probleme.

Zdravi i njegovani nokti na rukama i nogama ogledalo su cjelokupnog zdravlja. Promjene na noktima vrlo su čest razlog odlaska liječniku. Sistemske bolesti i stanja poput dijabetesa, manjka željeza, bolesti štitnjače također uzrokuju promjene na noktima. Po noktima se vrlo često mogu prepoznati brojne bolesti, kao što su bolesti srca, bubrega i jetre, nedostatak vitamina i minerala. Iz ovog se može zaključiti da svaka promjena na noktima može ukazivati na niz zdravstvenih problema i imati različitu terapiju.

Boja noktiju
-Zdravi nokti trebaju biti ružičasto-bijeli s bijelim polumjesecom pri korijenu nokta.
-Zeleni nokti znak su bakterijske infekcije.
-Crvene pruge na noktima znak su infekcije srčanog zaliska.
-Plavkasti nokti pokazuju da vam fali kisika u krvi.
-Beživotni nokti znak su nedostatka vitamina.
-Bijeli nokti upozoravaju vas da možda imate problema s jetrom.
-Tamne mrlje na vrhu noktiju znak su starenja i mogućeg zatajenja srca.

Debeli nokti
Debeli nokti nisu normalni, nisu prirodni. Ako su vam nokti iznimno debeli to može biti povezano s problemima vezanim za pluća. Debeli nokti s brazdama mogu značiti gljivičnu infekciju, a razdvojeni nokat, napuknut po sredini, može značiti probleme sa štitnjačom i psorijazu. Neobično debeli nokti mogu biti i rezultat loše cirkulacije.

Popucani nokti
Listanje noktiju i redovno pucanje rezultat je nedostatka folne kiseline, Vitamina C i proteina. Psorijaza u 10 posto slučajeva počinje u noktima, ako vaši nokti pucaju i u korijenu imaju bijele mrlje. Listanje noktiju nekad je povezano i s kroničnom pothranjenošću.

Žličasti nokti
Ako su vaši nokti izvijeni prema van i tvore oblik koji podjeća na žlicu i k tome još su tanki, to može biti znak nedostatka željeza ili previše željeza ili bolesti srca.

Brazde na noktima
Ove neugodne pojave mogu označavati psorijazu ili autoimunu bolest Alopeciu areatu koja izaziva gubitak kose.

Izvor: dnevno.hr

Primjedbe