Osvježavajući ledeni čajevi za vruće dane


Stigli su vrući dani, a uskoro i službeno započinje ljeto. Asocijacije na ovo godišnje doba, koje prate visoke temperature, zasigurno bude slike osvježenja u prirodi ili na moru.
No, dok mnogi na more idu tek nekoliko tjedana godišnje ili zbog obaveza ne mogu često boraviti u prirodi i hladovini šuma, osvježenje si možete pripremiti i u vlastitom domu.
Osvježenje u obliku finih domaćih ledenih čajeva bit će odlično rješenje u vrućim danima.
Ledeni čajevi se pripremaju brzo i jednostavno te polagano pijuckaju tijekom cijelog dana.
Umjesto kupovnih napitaka koji su vrlo nezdravi jer sadrže dodane šećere, umjetne arome i druge kemijske sastojke, pripremite vaš domaći zdravi napitak – ledeni čaj koji rashlađuje, hidratizira i energizira.

  Ledeni čaj od jagoda za dobro raspoloženje

Jagode i bosiljak su odlična kombinacija.
Jagode su prepune antioksidansa i vitamina C, reguliraju krvni tlak i kolesterol, a osim toga, pomažu pri mršavljenju.
Bosiljak je, s druge strane, izvrsno sredstvo protiv bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije te djeluje iznimno okrepljujuće.
Uz ovaj čaj, preporučuje se grickanje pistacije koja povećava libido i sadrži vitamin E te omega-3 masne kiseline.
 
Sastojci:
  • 8 vrećica crnog čaja
  • ½ kg očišćenih i prepolovljenih jagoda
  • 1 l vode
  • 100 g smeđeg šećera (ili drugog prirodnog zaslađivača)
  • 1 šalica svježeg bosiljka
Priprema:
Zagrijte 8 dcl vode u loncu srednje veličine.
Dodajte vrećice čaja i ostavite da se 5 minuta natapaju.
U preostala 2 dcl vode u manji lonac stavite smeđi šećer i kuhajte uz miješanje dok se šećer ne otopi.
Zatim dodajte bosiljak i ostavite da odstoji 10 minuta.
Narežite jagode i stavite u zdjelu.
Sirup procijedite i prelijte preko jagoda. Procijeđene ostatke bosiljka bacite.
Zdrobite jagode i pričekajte da se ova mješavina ohladi (oko 25 minuta).
Sve zajedno (čaj i mješavinu sirupa i jagoda) nalijte u vrč, a zatim stavite u hladnjak.
Prilikom serviranja, dodajte led i listiće bosiljka.

  Pikantni ledeni čaj od đumbira

Đumbir je ljekovita gomoljasta biljka podrijetlom iz Kine, neizostavna u ajurvedskoj medicini.
Njegova ljekovita svojstva uistinu su brojna. Među njima su regulacija probave, smanjenje upala, protualergijsko djelovanje, otklanjanje mučnine i ublažavanje bolova.
Zanimljivo je da je ovaj čaj podjednako odličan napitak i ljeti i zimi, budući da se može piti u vrućem ili rashlađenom obliku.
Recept je potpuno isti, a ljetna varijanta zahtijeva nekoliko kockica leda.
 
Sastojci:
  • 60 g svježeg korijena đumbira
  • 3,5 dcl vode
  • 1 štapić cejlonskog cimeta
  • 2 klinčića
  • ½ limuna (iscijeđeni sok) 
  • ekstrakt kajenske paprike
  • 1 čajna žlica meda
Priprema:
Za jednu šalicu ovog čaja potrebno je prvo zagrijati 3,5 dcl vode u malom loncu.
Dok čekate da voda zakipi, ogulite otprilike 60 grama đumbirova korijena i narežite u tanke prutiće.
Dodajte narezani đumbir, štapić cimeta i klinčiće u vodu te ostavite da prokuha.
Neka se sastojci kuhaju 15 do 20 minuta (što se dulje kuha, to će okus biti intenzivniji).
Uklonite klinčiće i đumbir, a štapić cimeta možete iskoristiti i za sljedeću šalicu.
Dodajte 1 do 3 kapi ekstrakta kajenske paprike (ovisno o vašem ukusu), 1 čajnu žlicu meda i sok od pola limuna te sve promiješajte.
Ostavite da se ohladi, a zatim pohranite u hladnjak.
Servirajte uz kockice leda.

  Vitalizirajući ledeni čaj od breskve

Breskva sadrži velik broj nutrijenata i vlakana, a vrlo malo kalorija.
Puna je antioksidansa i bogat je izvor vitamina A, B3, C i E.
Klasični ledeni čaj punog okusa odmah će vam postati omiljeni napitak.
 
Sastojci:
  • 2 l vode
  • 225 g smeđeg šećera (ili drugog prirodnog zaslađivača)
  • 2 breskve, narezane na komadiće
  • 5 vrećica crnog čaja
  • dodatni komadići breskve (po želji)
  • listići metvice (po želji)
Priprema:
U veliki lonac stavite ½ litre vode, 225 grama šećera i 2 narezane breskve.
Kuhajte na srednjoj vatri i miješajte dok se šećer ne otopi.
Smanjite temperaturu i ostavite da kuha 10 minuta ili dok komadići breskve ne omekšaju.
Uklonite s vatre.
Ostavite da se mješavina gotovo u potpunosti ohladi, a zatim izvadite breskve.
Dok se sirup hladi, vrećice čaja stavite u vrč koji zadržava toplinu.
Ulijte 1 l kipuće vode preko vrećica čaja i pustite da odstoji 15 minuta.
Maknite vrećice čaja.
U velikom vrču, iskombinirajte sirup, breskve i čaj te dodajte još ½ litre hladne vode. Sve dobro promiješajte.
Čaj ohladite, poslužite s ledom te, ako želite, dodajte listiće metvice i komadiće svježe breskve.

  Ledeni čaj od kupine i mente za bistar um

Kupina je višegodišnji grm rasprostranjen po cijelom svijetu, čija je ljekovitost neupitna.
Divlje kupine bolji su izbor od onih uzgojenih.
Poznate su kao snažan antioksidans, štite od raka pluća, crijeva i jednjaka te pridonose kardiovaskularnom zdravlju, jačaju imunitet, pamćenje i koncentraciju.
S crnim čajem kao osnovom te dodatkom mente, ledeni čaj od kupine savršeni je odabir za ljetno osvježenje.
 
Sastojci:
  • 5 vrećica crnog čaja
  • ½ l kipuće vode
  • 1 kg kupina
  • ¼ šalice listića metvice, usitnjene
  • 100 g smeđeg šećera (ili drugog prirodnog zaslađivača) 
Priprema:
Stavite vrećice čaja i mentu u vrč koji zadržava toplinu.
Dodajte kipuću vodu te pustite da se natapaju 10 minuta.
Procijedite u drugi vrč te pritom odbacite mentu i vrećice čaja.
Umiješajte šećer.
Kupinu usitnite u blenderu te procijedite kroz fino sito. Pulpu i sjeme odbacite.
Kašu od kupina dodajte u čaj.
Servirajte s ledom i ukrasite s lišćem mente i 2-3 kupine.

  Energizirajući ledeni čaj od grejpa

Grejp je agrum koji potječe s Barbadosa, a danas se uzgaja svugdje u svijetu, posebno tamo gdje je topla klima i umjerena vlaga.
Postoji bijela (bijelo-žuta), crvena i ružičasta vrsta. Njegovo je drvo zimzeleno te može narasti do 6 metara u visinu.
Odličan je izvor vitamina C, dok su neke od njegovih dobrobiti ubrzavanje metabolizma, prevencija pojave bubrežnih cisti i kamenaca, a pomaže i mršavljenju.
Uz gorko-slatki osvježavajući ledeni čaj od grejpa pobijedit ćete ljetnu uspavanost ili “fjaku”.
 
Sastojci:
  • iscijeđeni sok 2 crvena grejpa
  • 2 do 4 čajne žlice meda
  • 1 štapić cejlonskog cimeta
  • ½ čajne žlice piment bobica
Priprema:
U loncu srednje veličine pomiješajte sok, med, cimet, piment bobice i pola šalice vode.
Zagrijte na visokoj temperaturi te procijedite.
Ohladite i poslužite uz narezane sitne dijelove grejpa.

/alternativa za vas/

Primjedbe