Evo kako najbrže izliječiti anemiju !


Anemija je jedna od najčešćih poremećaj krvi od koje pati gotovo 10% ljudi. Budući da su joj simptomi osjećaj umora, pospanosti, malaksalosti i često glavobolje, mnogi ih pripisuju drugim tegobama, poput kroničnog umora, umjesto simptomima anemije. Stoga jako mali broj ljudi potraži pomoć liječnika dok ova tegoba ne izazove značajnije poteškoće.
Anemija je bolest u kojoj hemoglobin u krvi padne ispod kritične točke, zbog čega krvlju u tkiva više ne može dovesti dovoljnu količina kisika. Hemoglobin je, naime, najvažnijih sastojak crvenih krvnih stanica, koji se spaja s kisikom i raznosi ga po tijelu. Kako bi se hemoglobin uopće stvorio, potrebno je željezo. Ako nam u tijelu nedostaje željeza, smanjit će se proizvodnja hemoglobina i tada nastupa anemija.

Simptomi anemije
Anemija nastaje najčešće kada tijelu nedostaje željeza, vitamina B12 i često folne kiseline. Ipak, postoji mnogo oblika, pa tako i uzroka anemije. S druge strane, simptomi su kod svake vrlo slični. Općeniti simptomi su pojačani umor, koji nastaje zbog slabog protoka kisika tijelom, što uzrokuje i slabu koncentraciju. Uz to se javlja i osjećaj slabosti, vrtoglavice i, u težim slučajevima, zujanja u ušima. Anemične osobe često imaju vrlo blijedu kožu i sluznicu.
Umor uzrokovan anemijom izaziva kratkoću daha i glavobolju. Glavobolju također uzrokuj i manjak kisika u krvi. S vremenom se počinje javljati i gubitak apetita, kao i poremećaj u spavanju, a svim simptomi zajedno vode i do depresije, anksioznosti i iritabilnog ponašanja.
S vremenom, ako se ne liječi, anemija može dovesti do pojačanog rada srca, a na kraju i do njegova zatajenja. Zbog neugodnih simptoma, anemija za posljedicu ima neugodne zdravstvene probleme koji na kraju rezultiraju i neurološkim, pa i mentalnim poteškoćama.

Liječenje anemije
Liječenje težih oblika anemije svakako se mora odvijati pod nadzorom liječnika. Ako pak slabije osjećate simptome, vjerojatno samo trebate malo popraviti krvnu sliku kako bi se osjećali dobro. Ono što je zajedničko kod svih oblika slabe anemije je da treba pojačati unos željeza i vitamina B12 u organizam.
Ako se odlučite na preparate kao dodatke prehrani, koje sadrže veće količine željeza, posavjetujte se s liječnikom koje je najbolje i koliko uzimati. Prevelika i premala doza željeza mogu biti jednako loše za organizam. Također, važno je izabrati pravi preparat, jer nekim ljudima određeni lijekovi sa željezom loše sjedaju na želudac, pa nepravilnom konzumacijom mogu izazvati mučninu, povraćanje i probleme s probavom i stolicom.
Uz nadomjestak željeza, potrebno je uzimati preparate koji poboljšavaju njegovu apsorpciju, a to su vitamin B12 i folna kiselina. Od biljnih pripravaka, za pojačanje željeza u krvi i njegovu apsorpciju možete uzimati kelp, algu bogatu različitim mineralima. U apsorpciji pomaže i čaj kiselice, tinktura maslačka i čička, te čaj od zobi i sladića.

Izvor:  zdravikutak.com

Primjedbe