Začini koji garantuju zdravlje !


U vrtu naših baka je uvijek bilo začinskog bilja. Osim što su vrt krasile lijepim bojama i cvjetovima, začinske biljke su se koristile za mnoge stvari. Začinsko bilje ima mnoga ljekovita svojstva i već tada su se koristile za spravljanje prirodnih krema i pripravaka za njegu tijela.
U prostorima su se koristili različiti buketi i vijenci načinjeni od biljaka kojima su unosili dašak svježine. Naravno, koristile su se i u kuhinji za obogaćivanje različitih jela i koristile su se u kućnoj ljekarni zbog svojih ljekovitih svojstava.

Postoji izreka da je za svaku bolest niknula jedna biljka. Paprena metvica pomaže u rješavanju glavobolje, matičnjak i lavanda su odlične za dobar san, komorač vas rješava nadutosti, neven i kamilica će ublažiti upale, a majčina dušica i kadulja će potaknuti probavu.

Vrt sa začinskim biljem je iz praktičnih razloga blizu kuće ili se nalazi na kuhinjskim prozorskim klupicama kako bi put od njih do kuhanja bio što kraći. Takve biljke se drže na sunčanim mjestima jer većina biljaka svoja iscjeljujuća svojstva razvija na toplini.
U vrtlarskim trgovinama možete kupiti sadnice jednogodišnjih, višegodišnjih i one koje niču svake godine.

Začinska biljka čubur može biti jednogodišnja i višegodišnja biljka. Višegodišnji čubur raste kao niski drvenkast grm. Ima snažnu aromu koja podsjeća na biber i intenzivnije je arome od jednogodišnjeg čubura. Za jela od svinjetine i janjetine, ovo je odličan začin, isto kao i za mahunarke, pečeni krumpir i variva.

Borač je začin koji će mnogim salatama dati posebnu aromu. Odličan je i za zelene umake, svježi sir i namaze. Njihovi listovi se upotrebljavaju sitno nasjeckani i svježi. U srednjem vijeku se vjerovalo da borač daruje hrabrost i utječe na poboljšanje raspoloženja.

Bosiljak je ljekovito bilje koje ima posebnu aromu. Odličan je za jela od rajčice, hladne umake i salate. Bosiljak opušta grčeve i smiruje želudac i crijeva. Bosiljak sušenjem i kuhanjem gubi aromatična svojstva pa ga je bolje koristiti svježeg.

Izvor: savjetnica.com

Primjedbe