Ovo su plodovi sa skrivenim otrovnim dijelovima!


U slučaju da ste mislili da je povrće koje svakodnevno konzumiramo potpuno bezazleno i bezopasno, u tom slučaju vam možemo reći da se uveliko varate.
Jesti povrće od korijena do vrha je odličan način da se smanji otpad. No treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

1. Krumpirovi izdanci

Krumpir potječe iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična tvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krumpira zbog čega bi ove dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što krenete termički obrađivati krumpir. Također, dosta solanina ima u zelenom krumpiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

2. Listovi rajčice

Europljani su strahovali od rajčice stotinama godina, a počeli su jesti ovu namirnicu tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se i lišću rajčice koji sadrži toksične tvari solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće rajčice može imati fatalne posljedice na pojedinca.

3. Jabučne koštice

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je tvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprječava da se otrov ispusti u organizam, no zato je iznimno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, no ako ste u dilemu, uvijek je bolje ispljuniti ove dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar okus.

4. Lišće rabarbare

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetni desert. No konzumacija lišća ove zeljaste biljke može vam zaraditi posjeti hitnoj službi. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi ovise o količini probavljenog lišća, a mogu varirati od želučane boli i povraćanja do ozbiljnijih napada.

5. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u ovim dijelovima patlidžana.

Izvor:  punkufer.dnevnik.hr

Primjedbe

  1. Skoro da je sve u tekstu netačno. Primer toga je i: Vitamin b17 laetril ili amigdalin... medicinski dokazano prirodnim putem detoksifikuje organizam i laboratorijskim putem kao i visegodisnjim proucavanjem dokazano da neutralise celije kancera i uopste svih benignih i malignih oboljenja! Obicno ne citam te tekstove i ne komentarisem, li vecu glupost nisam skoro procitao. Kao sto je na slici u pistu jabuka presecena na pola tako smo svako od nas bar stotine puta do sada presekli jabuke sa presecenim kosticama i pojeli ih... i to ne jednu... da ne govorim o pitama od jabuke gde se, pogotovo u staro vreme kostice nisu ni odstranjivale... Pa onda saponin... Malo je izgleda nepoznato da se on termickom obradom potpuno neutralise?? Itd itd... uzas.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar