Ljekoviti šafran



Pod šafranom podrazumijevamo ljekovitu biljku i začin intenzivno žute do narančaste boje (Crocus sativus) koja je vezana prvenstveno za Indiju (koja je najveći proizvođač), ali biljka uspijeva i u drugim geografskim podnebljima.

Bere se cvijet ljubičaste boje od kojeg se izdvajaju tučci. Oni se suše na zraku i nakon usitnjavanja nastaje žuto-narančasti prah karakterističnog mirisa i ljuto-trpkog okusa. Količina od 200 mg standardiziranog šafrana sadrži 19,7 mg/g krocina i 0,25 mg/g safranala, dakle aktivnih komponenti te se koristi u ljekovite svrhe, a prije svega kod erektilne disfunkcije, kod pada imuniteta nakon rekonvalescencije i kod drugih bolesnih stanja (psorijaze).

Dokazano je njegovo antidepresivno, antikarcinogeno i afrodizijačko djelovanje. U zadnjih 15 godina objavljeno je desetak studija o ljekovitim učincima šafrana i svi rezultati (među kojima i oni s dvostrukom slijepom probom) bili su pozitivni. U nekim zemljama se pije čaj od šafrana koji osim specifičnog okusa ima i lijepu boju.

Spomenuli smo čaj od šafrana koji je u nekim zemljama vrlo popularan. Dovoljno je uzeti osušenih listića među prstima na šalicu vruće vode. Takav čaj treba piti nekoliko puta dnevno da bi pokazao učinkovitost. Pripisuje mu se antiseptično i protuupalno djelovanje. Iz toga nije teško zaključiti kako šafran pomaže zacjeljivanje vanjskih rana i unutrašnjih ozljeda sluznice, osobito želuca. Stoga se preporučuje piti čaj dva puta dnevno kod čira na želucu i dvanaestniku. Ima onih koji tvrde da je čaj od šafrana dobar kod psorijaze i iritacijskog kolona, ali to nije znanstveno potvrđeno.

Nisu svi šafrani iste kvalitete i istog sadržaja ljekovitih tvari: najbolji su meksički i američki koji uglavnom završavaju na američko-kanadskom području. U EU dominira španjolski koji je skup, ali znatno slabiji po sadržaju ljekovitih tvari. Pored riboflavina šafran sadrži obilje karotenoida. Prisustvo krocetina u šafranu, osigurava zaštitu kolesterola od oksidacije što znači da može imati blagotvorno djelovanje kod tendencije deponiranja masnih plakova u krvnim žilama.

Budući da je uporaba šafrana vrlo popularna u nekim (južnim) dijelovima Španjolske, mnogi smatraju da je upravo uporaba šafrana posljedica niskog morbiditeta od kardiovaskularnih bolesti, a osobito ateroskleroze.

Mnogi su zamijetili da dugotrajna uporaba šafrana poboljšava vid, ali svi napori znanstvenika da otkriju aktivnu tvar koja na to djeluje nisu urodili plodom. Možda je u pitanju šafran, a možda kombinacija šafrana i neke treće tvari. No izvjesno je da riboflavin tj. B-2 vitamin povoljno djeluje na migrenu pa se osobama s kroničnim migrenama preporučuje da jela obilno začine šafranom.

/coolinarka.com/

Primjedbe