Evo kako spriječiti trovanje hranom!


Trovanje hranom je bolest do koje dolazi zbog konzumiranja namirnica u kojima se nalaze paraziti, virusi ili bakterija poznatija kao Escherichia coli. Ponekad će bakterije proizvesti otrove u hrani radi kojih će kasnije nastupiti problemi. Saznajte kako spriječiti trovanje uz pomoć korisnih savjeta.

Kako spriječiti trovanje hranom

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti ako želite izbjeći neugodne posljedice trovanja hranom kao što su:
  • Osobna higijena – uvijek je važno prati ruke jer one prenose brojne mikroorganizme. Perite ruke svaki put kada se vratite kući. Perite ruke prije bilo kakve pripreme jela.
  • Pravilno čuvanje hrane – hranu čuvajte na hladnom mjestu na temperaturi koja je ispod 8°C. Namirnice koje se moraju držati u hladnjaku, odmah spremite. Nemojte ih ostavljati u kuhinji na sobnoj temperaturi. Skuhanu hranu stavite u hladnjak oko 30 minuta nakon obrade ako je nećete odmah jesti.
  • Pravila obrada hrane – pravilnom termičkom obradom hrane uništit ćete većinu bakterija. Jela jedite još vruća. Ako se brzo hlade, a nećete ih odmah jesti, pohranite ih u hladnjak. Ako radite meso (perad, svinjetina, mljeveno meso ili kotleti) pripazite da srednji dio dosegne temperaturu od 70 stupnjeva na najmanje 2 minute. Uvijek pripazite koji je datum isteka roka valjanosti. To se posebno odnosi na mliječne proizvode poput jogurta. Pazite na svježinu jaja i namirnica koje ih sadržavaju, poput majoneze.
Kako ne bi dobili trovanje hranom vodite računa o tome kako čuvate hranu i na kojem mjestu. Prvo treba riješiti pribor za jelo koji mora biti čist, a pogotovo ljeti. Potrebno je veću pozornost obratiti na čistoću kuhinjskih površina i pribora s kojim pripremamo jela i konzumiramo ih.
Nakon svake pripreme jela, očistite površinu na kojoj ste radili uz pomoć sredstava za dezinfekciju. Ne zaboravite redovito održavati i čistiti hladnjak, zamrzivač i perilicu za pranje suđa. Najučinkovitija temperatura za pranje posuđa u perilici za suđe je 60 stupnjeva kod pranja i 77 stupnjeva kod ispiranja. Ne zaboravite često mijenjati spužve za pranje i prati kuhinjske krpe.

Kako ljeti češće roštiljamo, postoji opasnost prijenosa štetnih mikroorganizama preko nečistih površina. Nakon svakog roštiljanja očistite roštilj i sve površine koje ste koristili. Nemojte čekati sljedeći dan. Ako nemate vremena, barem nanesite na roštilj sredstvo za čišćenje.
Trovanje hranom

Ako ste se otrovali hranom nastupit će sljedeći simptomi:
  • umor
  • slabost
  • bolovi u trbuhu
  • povraćanje
  • mučnina
  • gubitak apetita
  • proljev
  • visoka tjelesna temperatura
Trovanje najčešće uzrokuju namirnice kao što su:
  • neoprano voće i povrće
  • nedovoljno pečeno ili sirovo meso
  • sirove školjke
  • nepasterizirani mliječni proizvodi
Iako se trovanje može svakome dogoditi, postoji rizična skupina koja ima veći rizik obolijevanja, a to su oni kojima je dijagnosticirana jedna od bolesti:
  • autoimune bolesti
  • bolest bubrega
  • HIV
  • trudnoća
  • dijabetes
  • bolesti jetre

Iako posljedice trovanja obično prolaze nakon nekoliko dana, u tom periodu treba pripaziti na dehidraciju. Simptomi dehidracije su:
  • nedostatak suza kod plakanja
  • ošamućenost
  • zbunjenost
  • glavobolja
  • suha usta
  • tamni urin

Kako bi izbjegli navedene simptome pojačajte prehranu bistrim juhama, sokovima razrijeđenim vodom te čajevima.

Salmoneloza – liječenje

Salmoneloza je bolest do koje najčešće dolazi nakon što se konzumira hrana zaražena bakterijama poput mesa, mlijeka i jaja. Poznata je i kao bolest prljavih ruku jer se hrana može kontaminirati preko ruku zaražene osobe koja nakon nužde nije dobro orala ruke.
Simptomi salmoneloze su: visoka tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, proljev, povraćanje i mučnina.
Nju je moguće izbjeći ako se redovno peru ruke prije pripremanja hrane. Potrebno je oprati radnu površinu nakon što ste na njoj obrađivali sirove namirnice te nakon mijenjanja dječjih pelena i nakon obavljanja nužde.
Bilo bi dobro izbjegavati jela koja u sebi sadrže svježe mlijeko, sirovo meso i jaja. Pritom se misli na meso pohano na laganoj vatri, meko kuhana jaja, domaću majonezu i kremaste kolače. Namirnice se mogu pokvariti i ako su duže vrijeme izložene visokim temperaturama, pa i tome treba voditi računa.

Važno je cijelo vrijeme piti dovoljno tekućine te izbjegavati mliječne proizvode i čvrstu hranu sve dok ne prođu proljev i povraćanje. Dok ne skupite dovoljno snage da bi ponovno mogli normalno jesti i piti, potrebno je jesti banane, tost ili krekere te izbjegavati prženu hranu i napitke s kofeinom.
Liječniku se treba javiti ako se pojavi krv u stolici, temperatura naraste iznad 38 °C te proljev potraje duže od 3 dana.

Izvor: savjetnica.com

Primjedbe