14 važnih razloga zbog kojih treba da jedete kivi!


Ljudi vole da jedu kivi zbog blistavo zelene boje i egzotičnog ukusa ovog voća. Ali ono zbog čega je kivi zaista poseban, jesu njegova ljekovita svojstva.

Pročitajte više o njima, saznajte sve zanimljive činjenice i naučite kako da potpuno iskoristite ovo super voće za zdravlje.

1. Enzimima potpomaže varenje
Sirov kivi sadrži aktinidian, enzim koji se rastvara u proteinima, i koji pomaže u procesu varenja, baš kao i papain u papaji, ili bromelain u ananasu.

2. Održava krvni pritisak

Kivi ima puno kalijuma, koji održava elektrolite i kontrira efektu koji ima natrijum.

3.Štiti DNK od oštećenja

Naučna istraživanja pokazala su da jedinstvena kombinacija antioksidanata u kiviju, štiti DNK od oksidativnog oštećenja. Neki stručnjaci smatraju da ovo svojstvo može spriječiti pojavu raka.

4. Jača imunitet

Kivi je bogat vitaminom C, što zajedno sa antioksidantima dokazano ojačava imuni sistem.

5. Pomaže vam da smršate

Kivi ima nizak glikemijski ideks, i puno vlakana, što znači da insulin neće skočiti nakon što ga pojedete, kao sa drugim voćem koje ima puno šećera, te odgovor vašeg organizma neće biti taloženje masti.

6. Poboljšava zdravlje sistema za varenje

Kivi je odličan izvor vlakana. Vlakna spriječavaju zatvor i druge probleme sa crijevima.

7. Izbacuje toksine

Vlakna koja se nalaze u kiviju su posebne strukture, i izbacuju toksine iz crijevnog trakta.

8. Bori se protiv srčanih bolesti

Konzumiranje dva-tri kivija dnevno, umanjuje zgrušavanje krvi za 18% i smanjuje trigliceride za 15%. Mnogo ljudi pije aspirin za razrijeđivanje krvi, ali to uzrokuje mnogo nuspojava, uključujući upalu i krvarenje u crijevima. Kivi ima potpuno ista svojstva kao aspirin, samo bez nuspojava. Čak možete biti još zdraviji!

9. Pogodan za dijabetičare

Kivi ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne podiže brzo nivo šećera u krvi. Glikemijsko opterećenje je 4, što znači da je bezbjedan i za dijabetičare.

10. Štiti od makularne degeneracije i drugih problema sa očima

Makularna degeneracija jedan je od vodećih uzročnika sljepila kod odraslih ljudi. Istraživanje sprovedeno na 110 hiljada muškaraca i žena pokazalo je da jedenje 3 ili više porcije kivija svakog dana, smanjuje makularnu degeneraciju za 36%. Vjeruje se da ta sposobnost kivija dolazi od prisustva većih količina luteina i zeaksantina, prirodnih hemikalija koje se nalaze u ljudskom oku. Iako je studija uključila testiranje i voća i povrća, ovaj efekat se nije pokazao kod povrća.

11. Stvara alkalni balans
Kivi je „najalkalnije“ voće, što znači da ima puno minerala koji će se suprotstaviti kiselosti koja vlada u našoj ishrani. Nekoliko dobrobiti od pravilno izbalansirane kiselo/alkalne ishrane su: mladalačka koža, dublji san, dovoljno energije, rjeđe prehlade, manje artritisa i smanjena osteoporoza.

12. Štiti kožu

Kivi je dobar izvor vitamina E, antioksidanta poznatog po zaštitničkim svojstvima po kožu.

13. Ima izuzetan ukus

Kivi i izgleda lijepo, i ima prijatan ukus. Djeci se sviđa zbog toga što izgleda toliko drugačije od većine ostalog voća.
Kako biste postigli nutricionistički balans, važno je da jedete puno različitih namirnica, jer svaka od njih ima jedinstvena svojstva i kvalitet. Ono što je problematično kod većine ljudi jeste to što jedu vrlo ograničen broj namirnica, čime se umanjuje količina hranljivih sastojaka koji se unose.

14. Ima manje pesticida

Kivi se nalazi na spisku namirnica koje su generalno bezbjedne od većine pesticida. U 2016. godini, kivi je dospio čak u prvih 10 najbezbjednijih namirnica. I, pošto organsku hranu svakako uvijek treba tražiti i podržavati iz principa, dobro je znati da je kivi bezbjedan, kada niste u mogućnosti da nabavite organske proizvode.

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

Primjedbe