Kako se na prirodan način riješiti insekata !


Najlakše je uhvatiti se za otrovne insekticide, ali su, kao i za sve ostalo, prirodna rješenja još uvijek zakon. Ovo su laki, jeftini i zdravi načini da ovog ljeta izbjegnete komarce i ostale dosadne napasti.
Ako vam se ponekad čini da komarci napadaju samo vas i da ništa ne pomaže, možda ste u pravu. Komarce privlače ljudi koji na koži imaju veliku koncentraciju holesterola i steroida, a vole i one koji se bave tjelesnim aktivnostima, jer ih privlače toplotom tijela i pokretima.
Pazite da u bašti ili kući nemate vodu koja stoji duže vrijeme. Mijenjajte vodu za kućne ljubimce bar svaki drugi dan, a baštu očistite od predmeta u kojima bi se kišnica mogla zadržavati.

1. Neven djeluje i kao zaštita i kao lijek
Zasadite neven u bašti i dobićete odličnu zaštitu protiv komaraca. Neven ispušta miris koji odbija komarce, ali i druge leteće napasti, a krema od nevena pomaže da se koža smiri na mjestu uboda insekata.

2. Ruzmarin i žalfija za ukus hrane i protiv “zujalica”
Ako provodite veče u društvu prijatelja i porodice, a pritom uživate uz roštilj na otvorenom, na ugalj bacite grančicu ruzmarina ili žalfije. Mirisi ovih aromatičnih biljaka dok gore odbiće dosadne krvopije, a baštu prožeti mediteranskom atmosferom.

3. Birajte svježije parfeme tokom ljeta
Cvjetni i voćni mirisi tokom toplijih mjeseci nisu najbolji izbor, jer će privlačiti komarce, ali i pčele. Pošto ih privlači miris cvijeća, ako hodate uokolo mirišući kao cvjetić, komarci i pčele bi da vas i pomiješaju sa jednim.

4. Komarce možete jednostavno oduvati
Komarci su loši letači i zato vole miran vazduh. Ako se odlučite da se rashladite ventilatorom, to bi moglo da vam pomogne i u borbi protiv komaraca, jer će morati da se bore s vjetrom koji nastaje, a to će im otežati let i omesti napadačku taktiku.

5. Sirćetom i biberom protiv mrava
Ako su vas napali mravi, otkrijte otkud dolaze. Potom napunite bočicu s raspršivačem sirćetom i poprskajte njihove puteve. Mjesto na kojem izviru obilno pospite crnim biberom i tako im onemogućite dalji prodor u vaš stan.

6. Noćna mora svakoga domaćinstva – bubašvabe
Najbolja prevencija protiv bubašvaba su čista kuhinja i kupatilo. Ako ih primijetite, pažljivo i detaljno usisajte cio stan, a područja na kojima ste ih ugledali operite jakim sapunom. Kesicu od usisavača odmah bacite.

7. Hljeb sa pivom – specijalitet za bubašvabe
U praznoj posudi od kafe natopite krišku, dvije hljeba u dovoljnoj količini piva da hljeb počne da se raspada. Stavite na mjesta na kojima ste vidjeli bubašvabe i oni će se skupiti oko “ponuđene” hrane.

8. Žalfija, bijeli luk i krastavci
Protiv žohara možete se boriti i kaduljom, svježim krastavcima te belim lukom. Jednostavno na mjestima na kojima ste ih zadnji put vidjeli ostavite nekoliko listića kadulje, nekoliko tanko narezanih ploški krastavaca ili bijelog luka.

9. Limun spašava pse od buva, ali ne i mačke
I najbrižnijem vlasniku ljubimac će se u dom ušetati s neželjenim gostima. Protiv buva borite se limunom – narežite neoljušteni limun i prelijte ga ključalom vodom. Ostavite preko noći i potom sunđerčićem operite psa. Limunovu mješavinu nikad ne upotrebljavajte na mačkama.

10. Muve ne vole mentu
Muve, kao i većina insekata, izbjegavaju mentu, pa držite nekoliko grančica u kuhinji. Pomiješajte 30 mililitara ulja mente s litrom destilovane vode, pa poprskajte baštensku garnituru da se riješite i komaraca.

11. Dijatomejska zemlja kao univerzalno rješenje
Većine insekata možete da se riješite i tako što ćete uz rubove zidova i prozorske okvire posuti dijatomejsku zemlju, koju možete da kupite u baštenskim prodavnicama. Za 48 sati riješićete se svih gnjavatora.

Izvor: nezavisne.com

Primjedbe