Kako prepoznati zrelu dinju?!


Ovo slatko tikvasto povrće čini radosnim mnoge ljubitelje proljeća i ljeta, a kako i ne bi: zdravo je, u 250 grama dinje leži dnevna potrebna količina vitamina A i C, slatko je i jako ukusno. Evo par stvari na koje trebate obratiti pažnju kada kupujete dinju.

Za razliku od lubenice na kojoj prvo morate potražiti mjesto gdje je ležala dok je zrela, odnosno dio kremasto žute boje, dinju prvo morate pomirisati. Treba da ima ugodan, sladak miris. Jak miris znači da je prezrela, što opet znači da je pregnjecava unutra. Slab miris, jedva osjetan znači da nije dovoljno zrela, što znači da nije dovoljno slatka.

Zrela dinja treba da bude pravilnog oblika, a svako oštećenje na njoj je loše. Ako je premekana znači da je prezrela. Ne smije biti čvrsta kao kamen, ali treba da bude umjereno čvrsta. Ako je mekana na krajevima, što možete provjeriti palcem, a solidno čvrsta na svim ostalim dijelovima, onda bi to trebao biti dobar znak, odnosno znak da ima dovoljno vode.

Svijetla bež boja, koja kao da želi postati i žuta istovremeno, najpoželjnija je boja, odnosno to je boja zrele dinje. Još nešto, recimo da nije toliki problem kada odaberete nezrelu dinju: samo je ostavite dan-dva na normalnoj sobnoj temperaturi, po mogućnosti i vani, ali onda ne tako dugo, i dinja će koliko-toliko sazrijeti. Prezrelu dinju ne možete spasiti. Možete je samo baciti.

(Namirnice.ba)

Primjedbe