Borite se protiv raka i dijabetesa uz ove namirnice!!

 Kako jaja i pekan orah sprečavaju razvoj ozbiljnih bolesti?
Zdrava i pravilna prehrana mogu biti najbolji način za prevenciju razvoja određenih bolesti ali isto tako za zaštitu zdravlja cjelokupnog organizma.

Ipak, neke namirnice imaju više zaštitnih svojstava od drugih, a znanost se stalno bavi istraživanjima kako bi njihovu vrijednost i potvrdila.

Zadnja su istraživanja predstavljena na konferenciji Nutrition 2008 te definirala koje namirnice mogu utjecati na sprečavanje razvoja određenih bolesti.

Jaja smanjuju rizik od nastanka dijabetesa 

Kada su autori studije osobama s predijabetesom ili dijabetesom tip 2 dali da jedu jaje svaki dan 12 tjedana, zaključili su da oni koji su ih jeli pokazuju i napredak kada je u pitanju šećer u krvi.
Bjelanjak iz jaja sadrži najviše proteina, ali se najviše mikronutrijenata i fitonutrijenata nalazi u žutanjku, što je vjerojatno glavni razlog njihove dobrobiti za osobe s dijabetesom.

Pekan orasi smanjuju  kardiometabolički rizik 

Studija provedena na Tufus sveučilištu je proučavala utjecaj konzumacije pekan oraha u porciji od 42 grama kod pretilih osoba.  Ispostavilo se da su kod njih poboljšani kardiometabolički čimbenici rizika.
"Pekan orasi su izvor zdravih masnoća koje, ako se dodaju u prehranu, mogu zamijeniti manje zdrave masnoće što sigurno ima pozitivan utjecaj na smanjenje rizika od nastanka kardiometaboličkih bolesti.", pojašnjava Willow Jarosh.

Određeni mliječni proizvodi smanjuju rizik od raka crijeva

Kada su znanstvenici analizirali više od 100.000 ljudi, saznali su kako je redovna konzumacija mliječnih proizvoda povezana sa smanjenim rizikom od razvoja raka crijeva. Prilikom dublje analize došlo se do zaključka kako su mliječni proizvodi s niskim udjelom masnoće djelovali jednako kao i fermentirani mliječni proizvodi .
"Mikrobiota (crijevna flora) sadrži obilje  mikrobioloških zajednica koje igraju važnu ulogu  u gastroenterološkim i imunološkim funkcijama. "Promijene u odnosu dobrih i loših bakterija u crijevima može dovest do iritabilnog sindroma, autoimunih ili neuroloških bolesti", pojašnjava dr. Clark te napominje kako probiotici koji se nalaze  u fermentiranim proizvodima poput jogurta i kefira sadrže dobre bakterije koje mogu u ravnotežu vratiti crijevnu floru.

/ordinacija.hr/

Primjedbe