ČIČAK... EVO KAKO GA MOŽETE ISKORISTITI!


Sudeći po čičku, nije svaka korovska biljka neupotrebljiva. Ova livadska „ljepotica“ svojim kukicama obožava da se kači za sve što se nađe u njenoj blizini, a veoma je cjenjena u tradicionalnoj medicini.


Kod čička je ljekovit svaki dio, korijen, listovi i sjeme. Dvogodišnje korjenje prikuplja se u proljeće i jesen, listovi dok su mladi, a sjeme pošto sazri.
Korijen čička djeluje protiv otrova, pospješuje izlučivanje urina i znoja, a čisti i krv. Koristi se i za liječenje polnih bolesti, svih vrsta čireva, gihta i zastarjelih reumatskih oboljenja. U tradicionalnoj medicini gnojne rane su mazali mješavinom dobijenom od suhog korijena čička mljevenog u prah, pomješan sa maslinovim uljem, pišu Večernje novosti.


Reumu ublažava napitak, koji se dobija od jedne supene kašike sitno isjeckanog korijenja i lišća kuhanog u 0,5 l vode pet minuta. Pošto se ostavi poklopljen od 10 do 15 minuta, a potom procjedi, napitak se pije ujutru i uveče po dvije supene kašike.

Ova biljka je efikasna i kod ćelavosti, čajem od korena se dobro istrlja koža glave, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem. Na ovaj način se stimuliše rast kose. 
Čaj se sprema tako što se u litri vode skuha supena kašika isjeckanog korijena čička. Kod opadanja kose ovaj čaj se pomiješa u istoj razmjeri sa jabukovim sirćetom. Mast od čičkovog korijena preporučuje se za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve.

Čaj od čička možete naći u svakom većem supermarketu, ali ga možete pripremiti i u vlastitoj režiji :)

Primjedbe