Namirnice koje popravljaju raspoloženje?!


Sve više stručnjaka shvata značaj crijevne flore koja utiče na zdravlje cjelokupnog organizma, ali i na raspoloženje i mentalno zdravlje. Zbog toga je važno jesti i onu hranu koja će nam pomoći da se osjećamo bolje.
"Hrana koju jedemo definiše to kako se osjećamo", rekao je nutricionista Džoš Eks, otkrivši kojih sedam namirnica su dobre za novi početak.

Losos
Eks tvrdi da mnoge osobe koje pate od depresije nisu konzumirale hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu boljem funkcioniranju mozga. Osim lososa, dobar izvor omega-3 masnih kiselina su i skuša, čia sjemenke i žumanca.

Orasi
Orašasti plodovi su prepuni dobrih masti, a orasi su takođe dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

Špinat
Tamni, zeleni listovi špinata puni su folata i djeluju kao prirodan lijek protiv stresa. Osim špinata, Eks prepručuje i šparglu, avokado, repu i brokule koje takođe u sebi sadrže folat.

Borovnice
Antioksidansi su važni za pravilno funkcioniranje organizma, a borovnice su ukusan način da ih obezbijedite dovoljno. Istraživanja su pokazala da su kod osoba koje su konzumirale dovoljno antioksidansa simptomi depresije i anksioznosti znatno slabiji.

Kokosovo ulje
Zdrave masti utiču na veći nivo energije i bolje raspoloženje, zbog vitamina i minerala koje sadrže. Osim toga, pomažu u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala povezanih sa depresijom.
Izvori zdravih masti su kokosovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, avokado i orasi.

Sočivo
Sočivo je izvor proteina koji pomažu neurološku funkciju i drže hormone u ravnoteži.
"Kada ne konzumirate dovoljno proteina, postajete umorni a imunitet slabi", tvrdi Eks.

Kefir
Probiotici pomažu u balansiranju bakterija u crijevima. Kefir je prirodni probiotik sličan jogurtu koji možete da pronađete u svim radnjama.


(b92)

Primjedbe