Soja liječi ozbiljne dječije bolesti?

Soja je najpopularnija i jedna od najviše istraživanih mahunarki u svijetu. Ova ukusna namirnica uzgaja se preko 13 000 godina u Kini, a njena izvanredna svojstva tek su nedavno otkrivena na Zapadu.

U 100 g ima 416 kcal / 1739 kJ, od toga 36,5% proteina, 19,9% masti i 30,2% ugljikohidrata. Proteini soje smatraju se jednako vrijedni kao i proteini mesa. Naime, jedna šalica soje ima 774 kalorije, a osigurava 108% dnevnih potreba proteina i 5,4 g zasićenih masti.

Od vitamina, odličan je izvor tiamina (72,8% preporučenog dnevnog unosa), riboflavina (72,5% preporučenog dnevnog unosa) i folne kiseline (93,8% preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor vitamina B6 (29% preporučenog dnevnog unosa), pantotenske kiseline (15,9% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (10,8% preporučenog dnevnog unosa). Sadrži i vitamine C, D, E i K, ali u manjim količinama.

Karakteristična je po povoljnom odnosu kalcija i fosfora, a isto tako je bogata kalijem, željezom, sumporom, manganom, natrijem, molibdenom, bakrom, borom, jodom, kobaltom i cinkom. Upravo zbog takvog sastava, soja je postala veoma važna biljka, jer ne postoji ni jedna biljka koja bi joj po svojoj vrijednosti i iskoristivosti mogla konkurirati.

Jedina je biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih organizam ne može funkcionirati. Sojini su proteini po iskoristivosti potpuno jednaki proteinima životinjskog podrijetla, pa upravo iz tih razloga soja može ravnopravno sudjelovati u izgradnji proteina u ljudskom organizmu. Sadrži više proteina od kravljeg mlijeka, ali bez zasićenih masnoća i kolesterola.

Znanstvenici Sveučilišta Manchester tvrde kako bi prirodni sastojak otkriven u soji uskoro mogao služiti kao učinkovit novi tretman za fatalne genetske bolesti koje pogađaju djecu.


Znanstvenici su naime otkrili kako sojin derivat genistein ima dramatičan učinak na miševe koji pate od Sanfilippo bolesti koja obično pogađa mališane. Riječ je o neizlječivoj mukopolisaharidozi koja samo u Velikoj Britaniji pogađa jedno od 89,000 djece.

Mukopolisaharidoze (MPS) su skupina nasljednih metaboličkih bolesti koje karakterizira nakupljanje različitih produkata u tkivima uslijed nedostatka nekog od enzima koji razgrađuju složene šećere.

"Djeca sa Sanfilippo bolesti u ranom djetinjstvu proživljavaju progresivno propadanje mentalnih funkcija, slično kao i kod demencije. Kod oboljelih su prisutni i drugi simptomi, uključujući ozbiljne probleme u ponašanju, hiperaktivnost i na kraju smrt u ranim tinejdžerskim godinama", pojašnjava Dr Brian Bigger sa Sveučilišta Manchester.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu PLoS ONE.

Primjedbe