Prokule u borbi protiv karcinoma mokraćnog mjehura!


Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična “hrana za ljepotu”. Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće...
Birajte prirodno uzgojene, glatke i čvrste i kompaktne prokulice zelene boje, a izbjegavajte one koje su požutjele ili imaju uvele listove.

Na tržnici ih ima gotovo cijele zime, ali one koje kupite u februaru i martu pravi su koncentrat korisnih sastojaka. Odaberite sitne plodove, pravilnog okruglog oblika, čvrstih, dobro zatvorenih listića i tamnozelene boje.


Prokulice su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike. Ne volite li maslinovo ulje, kuhane prokulice začinite s malo maslaca.

Istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Cancer pokazuje da prokulice štite od karcinoma mokraćnog mjehura. Znanstvenici su prehranu 697 osoba, kojima je nedavno dijagnosticiran karcinom mokraćnog mjehura, usporedili s 708 zdravih osoba iste dobi, spola i nacionalnosti. Prosječni dnevni unos prokulica i drugih kupusnjača bio je značajno niži u osoba s karcinomom mokraćnog mjehura nego u zdravih ispitanika. Oni koji su unosili najveću količinu prokulica i kupusnjača, imali su 29 posto manji rizik od karcinoma mokraćnog mjehura nego osobe koje su konzumirale manju količinu.

Prednosti ovog povrća bile su najviše kod osoba koje su bile izložene najvećem riziku od karcinoma mokraćnog mjehura, uključujući muškarce, pušače i starije osobe.

Znanstvenici su otkrili kako antikancerogena svojstva, koja djeluju na karcinom mokraćnog mjehura, dolaze iz njihove visoke razine izotiocijanata. Oni putuju kroz mjehur kako bi se mogli izlučiti, što ih čini posebno moćnim protiv ovog oblika raka.

                      

Mnogi ne uživaju u prokulicama zbog intenzivna mirisa i kašaste teksture. No nisu za to “krive” prokulice nego način pripreme. Najčešće budu prekuhane, pa zbog toga izgube fini okus i znatnu količinu hranjivih tvari.Smatra se da je prokulicama, zato što su žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuhaju, no prehrambeni stručnjaci ističu da je dovoljno 5 minuta kuhanja na pari. Ne preporučuje se kuhanje u vodi jer lako postanu kašaste, a pečenjem se osuše i smežuraju.

Izvor:http://ordinacija.vecernji.hr

Primjedbe