Nećete vjerovati koliko ovi komadi odjeće štete vašem zdravlju !!!


Iako zvuči nevjerojatno, udobni i praktični odjevni komadi koje preferiramo nositi u slobodno vrijeme poput tajica ili pak omiljene pidžame mogu negativno utjecati na naše zdravlje
Potpuni izostanak prirodnih materijala i trendovi koji preferiraju usku odjeću, često s elastičnim vlaknima te, među ostalim, nemogućnost da je zbog toga stavimo na program otkuhavanja u perilici, rezultirao je nepovoljnim utjecajem nekih odjevnih komada na naše zdravlje. A to su najčešće onih komadi koje najradije nosimo i koji popunjavaju veći dio naših ormara i polica za cipele. U slobodno vrijeme volimo nositi tajice i japanke, a prije spavanja pidžamu. Saznajte zašto taj izbor ima i svoju tamnu stranu i zašto bi pri idućem shoppingu trebali biti oprezniji i ne voditi se samo trendovima.

(Pre)uske traperice

Uske hlače od tankog trapera ponekad stvaraju dojam kao da je riječ o tajicama. Upravo zbog tih svojstava – ‘tankoće’ materijala i uskog kroja koji se pripija uz tijelo (naročito ako ima u sebi elastična vlakna) traperice znaju biti vrlo štetne. Hlače se toliko zalijepe za noge i uguraju među prepone da ometaju cirkulaciju, što može dovesti do oštećenja mišića, oteklina i osjećaja obamrlosti. Tkanina usto toliko trlja kožu pa je ona osjetljivija na infekcije. Pazite da traperice ne budu broj manje te da imaju što manji udjel elastina te ih redovito perite.

Pidžame
Spavaće odijelo bi se trebalo redovito mijenjati, naročito ako spavate bez donjeg rublja, što je navika nemalog broja ljudi. Naime, ovako je pidžama zajedno s bakterijama koje nosi u direktnom doticaju s intimnim područjem, pa je mogućnost upale jajnika ili mjehura češća nego ako nosite donje rublje. Zato ili nosite donje rublje, ili mijenjajte svakodnevno svoju pidžamu.

Tajice
Omiljeni odjevni ženski predmet ne samo za slobodno vrijeme, nego i za posao i izlaske može biti opasan. Kako su tajice uvijek pripijene uz tijelo, trljaju jače kožu i upijaju znoj i masnoće koji izlaze na njezinu površinu. Tajice tako postaju vjerojatno najprljaviji komad odjeće koji imate. Kada nosite tajice dan za danom, a da ih ne operete, riskirate gljivičnu infekciju.

Šareno rublje
Bojani tekstil može jako iziritirati kožu oko genitalija, pogotovo ako vam je taj dio tijela inače osjetljiviji i skloni ste kožnim oboljenjima i upalama. Usto, šareno i čipkasto rublje ne pere se na programu ‘otkuhavanja’, pa se ne uspiju ukloniti sve bakterije. Rješenje je udobno pamučno rublje koje ćete moći prati na 90 stupnjeva.

Japanke
Ljetna obuća koju često nosimo i tijekom godine kao papuče u svome domu također nije tako idealna kao što mislimo. Prije svega što je nosimo bez čarapa, pa je izloženija vanjskim utjecajima i prljavštini a usto znoj (koji je ljeti obilniji) ostaje na koži jer ga nema što upiti pa se razvijaju bakterije. Zato trebate strogo dijeliti japanke koje nosite vani od onih koje koristite u kući. Usto, japanke ne biste trebali nositi u javnim WC-ima, tuševima i bazenima. Često nošenje također može uzrokovati oštećenje na prstima.

Izvor: story.hr

Primjedbe