Zima i krompir su najbolji prijatelji!

Krompir je jedna od namirnica koja se veoma često nađe na našem trpezarijskom stolu :) Pa uprkos tome i dalje ga prati loša reputacija. Opravdano ili ne ?

Krompir sadrži puno vitamina C, vitamina B12, kalija, niacina, folata, pantotenske kiseline, tiamina, magnezija, fosfora, mangana i kalcija – jedan obrok čini od 10 do 25 posto dnevnih potreba za tim tvarima, pa je sasvim jasno da bismo zadovoljili dnevne potrebe za ovim tvarima kad bismo se samo hranili krompirom. Ako računamo da prosječnoj odrasloj osobi, ovisno o vrsti tjelesne aktivnosti i tjelesnoj građi, dnevno treba od 1.800 do 2.300 kalorija, kad bismo jeli samo krompir, ispada da bismo smjeli pojesti od 2,1 do 2,7 kg krompira dnevno, a da se ne udebljamo

Punjeni krompir

Sastojci:
Pet krompira (podjednake veličine), 60g maslaca, 20g brašna (jedna kašika, otprilike), 2dl mlijeka, 200g šampinjona, 1 kašičica Vegete, 120g sira (edamer, gauda…), 2 čehna bijelog luka, 2-3 kašike svježeg sitno sjeckanog peršuna, biber.
Priprema:
Krompir oguliti i staviti da se kuha u blago zasoljenoj vodi. Napola kuhane izvaditi, ostaviti
da se malo prohlade pa ih izdubiti kao male čamčiće. Složiti ih u podmazanu tepsiju za pečenje. Na malo rastopljenog maslaca propržiti sitno sjeckane šampinjone dok ne ispari sva tečnost koju su pustile i dok one ne poprime blago žutu boju. Preostali maslac rastopiti, dodati brašno, Vegetu i polako dolijevati mlijeko i kuhati na laganoj temperaturi dok se umak ne zgusne. U gotovi umak dodati sir sjeckani na kockice, pržene šampinjone, sitno sjeckani bijeli luk i peršun i malo bibera. Smjesom za punjenje puniti krompire.
Staviti u zagrijanu rernu (200 C) i peći oko 20-ak min.

Krem čorba od krompira

Sastojci:
500 ml. temeljca od povrća,100 gr. praziluka,100 gr. mrkve, 600 gr. krompira,60 gr. maslaca, kasika maslinovog ulja,500 ml. mlijeka, kašičica vlasca, muškatni oraščić, so, biber.
Priprema:
 Očistiti praziluk i narezati ga na sitne kockice. Mrkvu i krompir također narezati na sitne kockice. U vecu tavu staviti ulje i maslac te dodati praziluk i mrkvu. Ostaviti 15-ak minuta dok ne omekšaju. Miješati povremeno.
Kada su praziluk i mrkva omekšali, izvaditi dvije trećine od ukupne količine u tavi i to ostaviti po strani. Preostaloj mješavini dodati krompir. Krompir bi trebao da malo porumeni i upije mirise mrkve i praziluka. Dodati mlako mlijeko, toliko da prekrije krompir. Staviti poklopac i pustiti da krčka dok se krompir ne skuha.
Mješavinu pasirati ili blendati, važno je da dobije teksturu pirea. Pire vratiti u šerpu, dodati one dvije trećine praziluka i mrkve i temeljac od povrća.
Dodati so i biber po ukusu i na kraju narendati malo muškatnog oraščića.

Knedle od krompira sa džemom


Sastojci: 
1kg krompira, 1 jaje, džem po želji, 100g hljebnih mrvica, 300g oštrog brašna, ulje i margarin, sol, 100 g šećera.



Priprema:
Skuhati krompir u ljusci i ostaviti da se malo ohladi.
Kada budu mlaki oguliti krompir i protisnuti ga. U zgnječeni krompir dodati margarina, jaje, 300g brašna i so (prstohvat). Od ovih sastojaka umijesiti tijesto. Kidati rukama tijesto i na ruci rastapkati na pola cm. Na sredinu staviti kašiku džema, skupiti krajeve i oblikovati lopticu rukama. Knedlice stavljati u kipuću vodu…
Kuglice lagano stavljati u vodu da se ne bi raspale. Kada isplivaju na površinu kuhati još pet minuta. Na ulju propržiti hljebne mrvice i kuglice uvaljati u šećer u prahu pa u mrvice.

Izvor:http://www.ladiesin.ba

Primjedbe