Nešto novo - muška kontracepcijska pilula!


Ako ste se pitali da li postoji muška kontracepcijska pilula koja djeluje na istom principu kao i ženska , možemo da vam damo potvrdan odgovor !

Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia objavili su kako su razvili verziju kontracepcijske pilule koja privremeno blokira proizvodnju sperme, a nema nikakve trajne posljedice za mušku plodnost.
Prethodne verzije muške pilule obuhvaćale su opasne steroide koji mogu uzrokovati poteškoće sa srcem i impotenciju, a nova pilula bi se kroz nekoliko godina mogla naći u širokoj upotrebi. Ona radi na principu inhibicije vitamina A u organizmu, koji je ključan za proizvodnju sperme. Iako je vitamin A neophodan vitamin za dobar vid, proizvođači tvrde kako nema nikakvih nuspojava za sami vid.


Potpuno oponaša djelovanje ženske pilule

Nakon prvog testiranja muške kontracepcijske pilule koja je većini muškaraca izazvala neugodne nuspojave poput depresije, smanjenja libida, akni, bolova u mišićima i promjena raspoloženja (a koje žene na pilulama redovito doživljavaju), provedeno je i drugo.
Pilula je potpuno sigurna za upotrebu i ne remeti seksualnu želju. Potpuno oponaša djelovanje ženske pilule
Nakon prvog testiranja muške kontracepcijske pilule koja je većini muškaraca izazvala neugodne nuspojave poput depresije, smanjenja libida, akni, bolova u mišićima i promjena raspoloženja (a koje žene na pilulama redovito doživljavaju), provedeno je i drugo.

Pilula je potpuno sigurna

Pilulu su testirala 83 muškarca u roku od mjesec dana i ovaj puta uspješno. Dosadašnji napori su bili bezuspješni jer je muškarčev organizam prebrzo probavljao hormone pa su se morali oslanjati samo na kondome.
Pilula je, navodi Telegraph, potpuno sigurna i ne remeti seksualnu želju. Poznata je i kao ‘dimethandrolone undecanoate’ (DMAU) te se sastoji od dugolančanih masnih kiselina koji usporavaju proces razgrađivanja i zato je dnevno dovoljna samo jedna doza kontraceptiva.

Pilula djeluje jedino ako se uzima s hranom

Muška pilula potpuno oponaša djelovanje one ženske, što znači da kombinira aktivnost androgena – muškog hormona poput testosterona i progestina. Rezultati testiranja na muškarcima koji su uzimali najveću dozu kontraceptiva od 400 mg, pokazali su manje razine testosterona, ali pilula djeluje jedino ako se uzima s hranom.
Svaki od ispitanika dobio je malo na težini, a zabilježeno je i smanjenje razine dobrog kolesterola. “Mnogi muškarci rekli su da bi voljeli uzimati dnevnu pilulu kao reverzibilnu kontracepciju, a ne injekcije s dugotrajnim učinkom ili topičke gelove, koji također razvijamo”, rekli su stručnjaci.

Izvor:  net.hr

Primjedbe