ZDRAV KAO DREN !!! Evo zašto ta izreka :)
Zdrav kao dren, Kaže se za osobu koja nema nikakve tegobe...
Drenjine Pomažu u liječenju grla, malokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, pa čak i kod zarastanja rana…
Opis biljke: Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 8 m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkasto-smeđe i većinom fino dlakave. Listovi su naspramni, jajasti, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitaste cvasti, pravilni su i četveročlani. Žutim cvijetom okićene krošnje drena ukrase prirodu u to vrijeme.
Svaki njegov dio je ljekovit: plod, list, kora, cvijet, svježe i osušene košpice. Djelotvoran je u liječenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje rana.
Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki može se koristiti za regeneraciju kože i sluzokože. Sok, pekmez, čaj i proizvodi od zrelih drenjina pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.
ČAJ PROTIV PROLJEVA
U našem narodu dobro je poznat značaj biljke dren, koja je popularna još od antičkih vremena. Raste svuda, najviše na suhim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih šuma. Cvjeta u februaru i martu, a sazrijeva od jula do oktobra. Plodovi su tamnocrveni, slatko-kiselkastog ukusa.
Sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. U drenjinama ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u narandži. Plodovi se jedu u svježem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok. Međutim, uprkos tome, što se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljivo i zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.
Sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. U drenjinama ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u narandži. Plodovi se jedu u svježem stanju, zamrzavaju se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok. Međutim, uprkos tome, što se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljivo i zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.
Svaki njegov dio je ljekovit: plod, list, kora, cvijet, svježe i osušene košpice. Djelotvoran je u liječenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje rana.
Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki može se koristiti za regeneraciju kože i sluzokože. Sok, pekmez, čaj i proizvodi od zrelih drenjina pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.
ČAJ PROTIV PROLJEVA
Osušena kora drijena (5 - 10 grama) kuha se 5 minuta u dva decilitra vode. Ostavi se da odstoji 20 minuta, a zatim procijedi i, nezaslađeno, pije tri puta dnevno po jedna šalica – poslije jela. Tako se pripravlja dobar čaj protiv proljeva.
Na isti način kuha se i čaj od osušenih plodova drijena.
Pekmez, slatko, kompot i, naročito, sok od zrelih drenjina jedna su od najboljih prirodnih poslastica, a istodobno su i lijek koji svatko rado uzima.
Naše (pra)bake cijenile su vrijednost i korisnost drenjula pa su ih često brale i od njih priređivale «slatku zimnicu» koja je, ujedno, bila i dobra kućna (prirodna) priručna ljekarna.
Danas je drijen gotovo zaboravljen. Rijetko se bere i koristi.
Na isti način kuha se i čaj od osušenih plodova drijena.
Pekmez, slatko, kompot i, naročito, sok od zrelih drenjina jedna su od najboljih prirodnih poslastica, a istodobno su i lijek koji svatko rado uzima.
Naše (pra)bake cijenile su vrijednost i korisnost drenjula pa su ih često brale i od njih priređivale «slatku zimnicu» koja je, ujedno, bila i dobra kućna (prirodna) priručna ljekarna.
Danas je drijen gotovo zaboravljen. Rijetko se bere i koristi.
RAKIJA PROTIV PROLJEVA I GROZNICE
Stariji ljudi znaju da je rakija u kojoj se moče plodovi drijena (na jednu litru jače rakije stavi se 10 dekagrama zrelih plodova drijena) dobro sredstvo protiv bolesti crijeva, odnosno čitavog probavnog sustava, posebno kod proljeva i groznice.
PROTIV CRIJEVNIH TEGOBA
Kad djeca imaju proljev, pomoći će im pekmez, slatko ili gust sirup od zrelih plodova drijena. U tijeku dana treba više puta uzimati po čajnu ili jušnu žlicu (ovisno o uzrastu), slatkog, pekmeza ili sirupa od drenjula. Odraslima će pekmez ili drijenov sirup, također, pomoći kod proljeva ili lakših crijevnih tegoba.
SLATKO OD DRENJINA
Pripremite 1,5 kilogram šećera i kilogram posve zrelih drenjina. Drenjine operite i izvadite iz njih košpice.
U 4 decilitra vode kuhajte 1,5 kilogram šećera – sve dok ne dobijete gust sirup. Zatim u sirup stavite drenjine i sve kuhajte 20 do 30 minuta.
Kad je slatko kuhano, skinite ga s vatre, očistite pjenu, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite u posudi 24 sata. Nakon toga, tako dobijeno slatko spremite u čiste – manje staklenke, zatvorite celofanom i držite na hladnom i suhom mjestu.
U 4 decilitra vode kuhajte 1,5 kilogram šećera – sve dok ne dobijete gust sirup. Zatim u sirup stavite drenjine i sve kuhajte 20 do 30 minuta.
Kad je slatko kuhano, skinite ga s vatre, očistite pjenu, pokrijte mokrim ubrusom i ostavite u posudi 24 sata. Nakon toga, tako dobijeno slatko spremite u čiste – manje staklenke, zatvorite celofanom i držite na hladnom i suhom mjestu.
ŽELE OD DRENJINA
Drenjine se operu i kuhaju (ne vadeći koštice ) oko 30 do 40 minuta, odnosno sve dok ne postanu posve mekane. Nakon toga drenjule se protisnu kroz sito, a sok se – još jednom – procijedi kroz gazu.
Na svaku litru tako dobijenog soka doda se 75 dekagrama šećera te kuha, na laganoj vatri, do želiranja.
SIRUP OD DRENJINA
SIRUP OD DRENJINA
| Drenjine se operu i, nakon vađenja koštica, dobro zgnječe. Na svaki kilogram očišćenih drenjula doda se litra hladne vode i dva dekagrama vinske kiseline te ostavi na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga smjesa se procijedi kroz gazu ili sito s plastičnom mrežicom te na svaku litru soka doda 35 dekagrama šećera, uz lagano miješanje da se šećer rastopi. Sirup od drenjina treba stajati još 24 sata u većoj staklenci. Povremeno ga se promiješa, a zatim se sprema u staklene boce od pola ili jedne litre, dobro začepljene plutenim čepom. Pripravljanjem sirupa od drenjina hladnim načinom sačuva se, osim boje i mirisa, i dio ljekovitih sastojaka. Vinska (ili limunska) kiselina i šećer čuvaju sirup od kvarenja. Stajanjem se manji dio šećera (oko 1,5%) pretvara u alkohol, koji također čuva sirup od kvarenja. |


Primjedbe
Objavi komentar