Čičoka - najbolja zamjena za krompir!


Možda ste ovu namirnicu i vidjeli nekada u supermarketu na odjelu voća i povrća, ali niste bili upućeni u njenu primjenu i način pripreme. Zato am donosimo koristan članak koji će vam pomoći po tom pitanju...

Čičoku, osim kao zamjenu za krumpir, možete koristiti sirovu u salatama, u varivima, možete ju dinstati, peći i pržiti...
Žuti cvjetovi, nalik suncokretima, ali manji, na visokim stabljikama mogu narasti i do 3 metra, krase mnoge vrtove u ovo doba godine. Ovi cvjetovi nisu samo ukrasni, već skrivaju pravo blago ispod zemlje. Gomoljasti plod koji kod mnogih na meniju mijenja krumpir. Riječ je o čičoki.

Osim što je korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti te u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, ova je biljka i jak afrodizijak. Jača imunitet, regulira tlak, dobra je u prevenciji i liječenju alergija, anemije, bolesti srca i krvnih žila, a djeluje i antibakterijski. Pored svega toga, ima malo kalorija, a i ne sadrži škrob.
Sadrži željezo, kalij, kalcij, fosfor i magnezij te vitamine A, C, D, a i neke iz B skupine.

Ako vam ovo već nije dovoljno da ju i vi uvrstite na svoj meni, pogledajte onda recepte koje ćemo vam predstaviti, od kojih će vam sigurno krenuti sline. Čičoku, osim kao zamjenu za krumpir, možete koristiti sirovu u salatama, u varivima, možete ju dinstati, peći i pržiti, a možete ju pretvoriti i u čips.

Krem juha od čičoke :


Krem juhu napravite tako da čičoke (količina po želji) nasjeckate na kockice te prelijete vodom dok ne prekrije količinu čičoka koju ste stavili u zdjelu i pustite da zavri. Kuhate dok čičoke ne omekšaju, a ubacite začina po želji te pred kraj kuhanja možete dodati malo vrhnja za kuhanje. Ako volite nešto hrskavo pod zubima, ubacite kruščiće za juhu (crutons).

Čips od čičoke:

Čičoke dobro operite (jer ih nećete guliti) i posušite. Narežite na vrlo tanke kolutove. Stavite u zdjelu, posolite te zalijte (maslinovim) uljem, a ako želite čičoke s "okusom", dodajte i dimljene ili ljute papričice ili neki drugi začin po želji.
Posložite na pleh, na foliju, papir za pečenje ili namastite pleh maslacem ili uljem, a posložite tako da se ne dodiruju. Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, izvadite pleh van i čičoke okrenite na drugu stranu potom ponovite postupak. I čips je gotov.

Salata od čičoke:

Ako ih želite jesti na salatu, slično kao i u prethodnom receptu, dobro ih operite, narežite na tanke ploške, zalijte uljem, octom, soli i začinima po želji.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Primjedbe