Car među gljivama - Vrganj !

 Vjerovatno ste već čuli za ovu veoma popularnu vrstu gljive, naročito u sezoni, ali niste znali koliko je ona zapravo zdrava i koliko vam može pomoći da održite svoj organizam u savršenom stanju !
Vrganj (Boletus edulis) je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama od svibnja do studenog. Zbog izmjene kišnih i sunčanih razdoblja najčešće se može ubrati u jesen.
Vrganj, hrženjak i jurček neka su od imena ukusne gljive koja caruje jesenskim gastronomskim igrama. Karakterizira ju klobuk bjelkasto-smeđe boje širine do 30 centimetara i stručak debljine od 7 centimetara.

Ako niste znalac, najbolje je ne brati vrganje sami, već ih kupovati iz pouzdanih izvora. Kod kupnje pripazite da plod nije oštećen, a slobodno zavirite i ispod klobuka. Žućkasto-smeđa boja ispod klobuka ukazuje da je gljiva prezrela.

Vrganji su izvori vrijednih hranjivih tvari. Evo zašto biste ih trebali uvrstiti na svoj jesenski jelovnik:

1. Fina zamjena za meso
U stotinu grama sirovih vrganja nalazi se tek osamdesetak kalorija, a sadrži oko 7 posto proteina zbog čega se ova namirnica preporučuje osobama koje ne jedu meso ili hranu životinjskog porijekla.
Vrganji imaju izvrstan okus koji se dobro sljubljuje s različitim jelima, možete ih panirati i ispeći, pripremiti s jajima, dodati umacima, od njih napraviti juhe i namaze.

2. Umiruje i snaži organizam
Vrganji su bogati tiaminom. Riječ je o vitaminu B1 koji je važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava. Uz to sadrže riboflavine, niacin, pantotensku kiselinu te nešto vitamina C koji osnažuje cijeli organizam.
3. Sprječava umor
Željezo je ključno za prijenos kisika u stanice organizma. Upravo zato manjak ovoga minerala u tijelu izaziva umor te česte vrtoglavice. Da bi spriječili ovakvo stanje, jedite hranu bogatu željezom. Između ostalog to su i gljive poput vrganja koje zadovoljavaju pet posto dnevnih potreba za ovim važnim nutrijentom.

Savjet za čuvanje:
Vrganje je najbolje čuvati u kartonskoj vrećici do dva dana u hladnjaku. Manje plodove možete smrznuti, spremiti u plastičnu foliju i čuvati u ledenici do godinu dana, a veće klobuke možete narezati na manje komade i pohraniti na sličan način.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Primjedbe