Vazelin - multipraktičan i koristan za sve i svašta!


Želite li znati za što je dobar vazelin? Sigurno će vas zanimati kako se ne radi samo o izvrsnom ovlaživaču, nego ujedno proizvodu koji rješava kožne probleme i ublažava ispucale usne. Postoji još razloga zbog čega se primjenjuje kao lijek u brojnim slučajevima.
Vazelin se dobiva od iste tvari koja ide u spremnik za gorivo i s kojom se podmazuje motor automobila. Razlog zbog čega nije u tekućem stanju nego se maže, je zato što nastaje od težih naftnih proizvoda, kao što su parafinski vosak i mineralna ulja.

Ako vas zanima odgovor na pitanje za što je sve dobar vazelin, bit će vam drago znati da se upravo uz njegovu pomoć možete boriti protiv brojnih neugodnih stanja kao što je krvarenje iz nosa, psorijaza, suha koža, žuljevi, alergije, hemoroidi i ekcemi.

U nastavku nekoliko načina na koji možete upotrijebiti vazelin:
  • Liječnici obično savjetuju da ga se upotrijebi kao zimski ovlaživač jer je teži i tako zadržava više vlage od drugih losiona. Odličan je za stopala i za ruke, a posebno kad se prije odlaska na spavanje i nakon što ste već nanijeli vazelin stave čarape ili rukavice.
  • Da bi svojoj koži pružili samo najbolje, možete ga nanijeti i nakon tuširanja jer će se tako vlaga zadržati na koži. S druge strane koža ima veću sposobnost upijanja ulja zbog čega je mekana i podatna.
  • Prirodni lijek koji ne dolazi u tekućem obliku nego se mora mazati, pomoći će i kod smanjenja bolova uzrokovanih psorijazom. Potrebno ga je nanijeti na suhe dijelove kože iziritirane kožnim poremećajem.
  • Uši u kosi mogu biti velik problem, a da bi bili uvjereni da ćete ih se ubrzo moći riješiti, odlučite se za učinkovito djelovanje vazelina. Nanesite ga na kritična mjesta na kosi i ostavite da djeluje preko noći, ako je potrebno i nekoliko noći zaredom. Uši svejedno treba iščešljavati .
  • Neki roditelji neće pokušati s ovom metodom zbog teškog uklanjanja vazelina iz kose. Možete pokušati s dječjim uljem, a ako ni to ne pomaže, na kosu treba nanijeti smjesu od škrobnog brašna i tekućeg deterdženta za pranje posuđa. Kad se smjesa stvrdne možete je isprati sa šamponom.
  • Ukoliko želite spriječiti krvarenje iz nosa, treba se pobrinuti da je sluznica nosa uvijek vlažna, a zbog čega je potrebno unutrašnjost nosa namazati vazelinom.
  • Stavljanje vazelina na unutrašnju stranu nosnica dobar je način da se zaustavi prolaz peludi i da uđe duboko u zračne prolaze.
  • Manji sloj vazelina pomaže kod rana i posjekotina tako što zadržava vlagu i ne dozvoljava ulaz bakterijama.
Izvor:  savjetnica.com

Primjedbe