Simptomi bolesti koje možete vidjeti u ogledalu!


Neki stručnjaci vjeruju da se svaka bolest očituje ukupnim promjenama organizma, te da se na promjenama nekih dijelova tijela, poput šarenice ili uške može primijetiti gotovo svaka bolest. Ipak treba biti dobar poznavatelj da bi se to moglo, međutim postoje neki očiti i lako primjetljivi signali koji upućuju na promjene zdravstvenog stanja.

KOŽA
 
Ako vaša koža postane svrabljiva, isušena ili se počne ljuštiti iz vama nepoznatog razloga možda se radi o lišajevima. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuju na laktu, zglobovima i iza koljena. U rijetkim slučajevima, takve pojave mogu ukazivati i na probleme s jetrom.
Ako primijetite da vam je koža promijenila boju, te poprimila narančastu ili žućkastu nijansu možda se radi o pretjeranom unosu hrane koja sadrži beta-karoten, (mrkva, naranča i ostalo voće i povrće narančaste i žute boje) ali žućkasta koža može biti također signal problema s jetrom ili žutice, te biste se ukoliko primijetite takve promjene trebali hitno obratiti liječniku.
Ako vam koža iznenada postane nečista možda se radi o želučanima tegobama, cistama na jajniku ili upalama mjehura. Zbog toga osim što posjetite kozmetičarku ili dermatologa, posjetite i liječnika i ginekologa.
Umorna i pepeljasta koža signal su dehidracije, nedostatka vode u tijelu. Dehidraciju možete testirati tako da se uštipnete na poleđini ruke. Ako se koža ne vrati istog trenutka, znači da ne pijete dovoljno vode.

KOSA
 
Pojava preuranjenih sijedih vlasi znak je da vam nedostaje vitamina B12, među ostalim zaslužnog za rast zdrave kose i pigmentaciju. Ako vam je kosa iznenada oslabjela i postala tanka može se raditi o nedostatku unosa nekih minerala. Ovim problemom najčešće su pogođene žene u pre i post menopauzi.

OBRRVE
 
Ukoliko vam se obrve iznenada prorijede ili počnu ispadati može se raditi o smanjenoj aktivnosti štitnjače, jer ona proizvodi hormon nužan za rast dlačica. Ukoliko se radi o tom problemu simptomi su još isušenost kože i gubitak težine i stalan osjećaj umora.

OČI
 
Ako primijetite crvenilo ili istaknutije kapilare na bjeloočnici može se raditi o iritaciji ili infekciji. Trebali biste baciti svu kozmetiku stariju od 6 mjeseci. Ukoliko se stanje ne promijeni kroz nekoliko dana obratite se liječniku jer se može raditi o težim infekcijama ili bolestima oka.
Podočnjaci mogu signalizirati anemiju, a isto to signaliziraju i bljedunjavi kapci koji su izgubili ružičastu boju. Blijed izgled nastaje zbog toga što tijelu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Stanje možete popraviti povećanim unosim željeza. Ako primijetite titranje oka vjerojatno se radi o nahladi živca ili očnog mišića. Čuvajte se propuha i zaštitite se ukoliko izlazite na vjetar, ali titranje može biti uzrokovano i nedostatkom magnezija.
Umorni i spušteni kapci najčešće signaliziraju pospanost, a mogu biti uzrokovani lošim osvjetljenjem ili pretjeranim gledanjem u ekran kompjutora. Vježbe za oči mogu ojačati očne mišiće i spriječiti spuštanje kapaka.

USTA
 
Krvarenje iz zubnog mesa može nastati zbog loše oralne higijene, ali i različitih upalnih procesa. Zatim loša prehrana, zagađen okoliš sve može utjecati na promjene zubnog mesa. Krvarenje zubnog mesa može biti također znak trudnoće jer hormonalne promjene omekšavaju zubno meso. U rijetkim slučajevima krvarenje iz zubnog mesa može biti znak leukemije ili bolesti koje utječu na grušanje krvi.
Ukoliko primijetite kako su vam zubi manji ili oštriji možda njima stružete u snu. Neki ljudi stružu zubima kada su pod stresom, neki zbog lošeg zagriza, jer jezik nema mogućnosti odmoriti se u udobnom položaju. Struganje zubima ne samo da utječe na zube, to može izazvati glavobolje, mišićnu napetost i bolove u vilici. Posjetite svog zubara koji će vam preporučiti nošenje zaštite za zube preko noći.

USNE
 
Ispucale i isušene usne ponekad su uzrokovane anemijom zbog nedostatkom željeza. Ali to može biti upozoravajući znak dijabetesa ako primijetite i druge simptome poput mršavljenja, te češću potrebu da urinirate.
Blijede usne također su signal nedostatka željeza, ali i srčanih ili plućnih tegoba jer se zbog njih smanjuje dotok kisika u krvotok.

Izvor: covermagazin.com

Primjedbe