Reuma je problem s kojim se suočava sve više mladih ljudi!


Prema nekim istraživanjima čak 40 posto populacije svijeta ima neku od degenerativnih bolesti zglobova i kičme, a navodno svaka druga žena i svaki šesti muškarac obolijevaju od nekog oblika reume
Smetnje i bolovi pri pokretima u mišićima, tetivama, kostima ili zglobovima neki su od najčešćih simptoma oboljenja sve većeg broja ljudi, a zajednički im je nazivnik reumatizam. U narodu popularno (ali pogrešno) nazvana reuma, ova bolest ustvari predstavlja grupu oboljenja koja se ispoljavaju na lokomotornom aparatu (ruke, noge, kičma, zglobovi) a svima je zajednička bol i ograničeni pokreti zahvaćenog dijela tijela.

Prema nekim istraživanjima čak 40 posto populacije svijeta ima neku od degenerativnih bolesti zglobova i kičme, a navodno svaka druga žena i svaki šesti muškarac obolijevaju od nekog oblika reume. Taj podatak, upozoravaju stručnjaci, čini reumu jednom od najskupljih bolesti na svijetu! Naime, zbog reumatskih bolesti propisuje se godišnje 14-16 milijuna dana bolovanja, a polovica reumatičara mora prijevremeno u mirovinu.
Iako mnogi smatraju kako reumatizam pogađa isključivo stariju populaciju, zbog sve lošije kvalitete života, simptomi ove bolesti sve se češće javljaju i kod sve mlađe populacije.

Naime, istraživanja pokazuju da prekomjerna tjelesna težina, zajedno s pušenjem, stresom, konzumacijom alkohola i nedovoljnom fizičkom aktivnošću, čini skup faktora rizika koji bitno povećavaju šansu pojave reumatizma. Stoga, prije nego vas počne ‘boljeti cijelo tijelo’ poželjno je poduzeti preventivne mjere, a među njavažnije spadaju vježbanje, uravnotežena prehrana i kontrola tjelesne težine.
Iako postoji na stotine načina i tablica pomoću kojih se izračuvana idealna tjelesne težina, važno ju je smanjiti na optimalnu vrijednost, odnosno, pojednostaljeno rečeno, osoba treba imati onoliko kilograma koliko iznosi njezina visina u cm iznad 100.
No, naše tijelo je savršen ‘stroj’ koji nam ukazuje i najmanji ‘kvar’ pa osjećate li duže vrijeme i sve intenzivnije bolove, obavezno se obratite liječniku, specijalisti-fizijatru ili fizioteraputu koji će vam, na temelju pretraga, odrediti učinkovitu terapiju.

Zvanična medicina još uvijek nije definirala točan uzrok pojave reumatizma, a kako se takva oboljenja ne mogu izlječiti, preporučuje nekoliko metode za ublažavanje tegoba – to su fizikalna terapija, analgetici (za smanjenje bola), smanjenje opterećenja pogođenog zgloba, pažljivi pokreti, masaža okolnih mišića i svakodnevne blage vežbe za razgibavanje.

Primjerice, iako se osobe koje imaju bolove često trude što više mirovati, to je pogrešno jer će se ukočeni zglob na taj način još više ukrutiti. Kao jedan od najstarijih postojećih načina liječenja, terapeutska masaža pokazuje izvrsne rezultate kod reume jer utjeće na smanjenje napetosti mišića, veću elastičnost kože i podraživanje neuro-vegetativnog živčanog sistema, što pak dovodi do opuštanja cijelog tijela uz osjećaj zadovoljstva.
Još ako pri tome lokalno koristite određene preparate za ublažavanje bolova olakšanje će biti trenutačno, a korist višestruka.

Izvor:  story.hr

Primjedbe