Čaj od gloga protiv srčanih problema !Uspješno liječenje srčanih tegoba, a i problema krvotoka i crkulacije, obavlja se putem čaja od ove biljke. Glogov čaj se pravi od listova, cvjetova ali i plodova gloga.
Većina srčanih problema može se uspješno liječiti pomoću tinkture od gloga ili čajem. Da bi dobili željeni efekat potrebno je da se čaj pije par mjeseci a proces je slijedeći.

Priprema i konzumiranje glogovog čaja

Za pravljenje čaja od gloga vam je potrebna jedna kašika ili listova, ili cvjetova, ili plodova, ili njihove mješavine. Preporuka je da se pije 2-3 šolje ovog čaja dnevno, a dobro bilo polako i u malim gutljajima.
Što imate teže oboljenje srca preporučuje se dugotrajnija terapija i konzumacija glogovog čaja.

Ljekovita svojstva gloga su poznata od davnina i naši stari su ga koristili u liječenju.
Ljekovita svojstva gloga su itekako poznata, jer on proširuje krvne žile, poboljšava krvotok te je stoga veoma koristan u liječenju svih srčanih problema.
U današnje vrijeme mnogo ljudi pati od raznih problema sa srcem. Neki od tih zdravstvenih problema su tahikardija, preskakanje srca, angina pektoris, upala srčanog mišića, oslabljen srčani mišić, zalisci na srcu itd. Postoji rješenje za zdravstvene tegobe vezane za srce, a nalazi se u prirodnom narodnom lijeku koji se pravi od gloga (biljka glog – lat. Crataegus monogyna). Ovaj lijek vrlo je efikasan za srčane probleme.
Inače, biljka glog povoljno utiče na rad srca, jača srčani mišić, otklanja aritmiju, otklanja tegobe sa srcem koje se javljaju u starosti, pomaže kod angine pektoris i arterosleroze, reguliše visok krvni pritisak itd.
U prošlosti mnogi su koristili glog u narodnom liječenju protiv upale pluća, tegoba i nelagodnosti kod žena u klimaksu, bronhitisa, starenja i epilepsije.
Kako bi postigli najbolje rezultate u liječenje preporučuje se da čaj od gloga ili tinkturu koristite najmanje 3 mjeseca da bi efekat bio što bolji.
Ukoliko imate i neki od slijedećih problema možete koristiti glog kao lijek: visok krvni pritisak, angina pektoris, razne srčane mane, arteroskleroza, nervoza srca, lupanje srca, preskakanje srca i dr

Izvor: lijekizprirode.com

Primjedbe