Koji način je najbolji za pripremu povrća?!

 
Većina ljudi povrće kuva u proključaloj vodi ili na pari, bez obzira na to o kojem se povrću radi.
No to je najčešće i najbljutaviji način termičke obrade, koji nije najsretnije rješenje za sve vrste povrća.
Ponekad je bolje povrće jesti sirovo, a u nekim slučajevima povrće zahtijeva dužu termičku obradu i drugačiji način pripreme. Zato smo izdvojili nekoliko izuzetaka i najbolje načine njihove pripreme.

Karfiol i brokula

Karfiol i brokulu najbolje je peći u rerni, posebno ako ih pustite da se malo jače zapeku i dobiju zlatnosmeđu koricu. Tako će vaše povrće biti sočno iznutra, a hrskavo izvana.
Dovoljno ih je usitniti, preliti s malo ulja i posoliti. Možete ih posuti i prezlom i pavlakom - vrlo ukusno i zasitno rješenje koje jednako može funkcionisati kao glavno jelo ili prilog.

Raštika

Ako ste ljubitelj raštike, dobro je znati kako je ona najukusnija ukoliko se kuva sve dok ne omekša i postane glatka, a trik kojim se možete poslužiti kako biste smanjili njenu gorčinu je da u lonac dodate prstohvat šećera ili nekoliko kapi sirćeta.

Mrkva

Mrkva je namirnica koja termičkom obradom poprima slatkasti ukus.
Pečena mrkva uvijek je odlično rješenje uz krompir i meso, no čaroban ukus postići ćete ako mrkvu prvo kuvate, a potom doradite na rastopljenom maslacu u tavi. Rezultat je nevjerovatan.

Kelj

Sve povrće, a posebno zeleno lisnato, najzdavije je ako ga jedemo sirovo, no kelj može imati neugodan i gorak ukus ako ga prethodno termički ne obradimo.
Srećom, postoji jednostavan način kako umanjiti tu gorčinu.
Prije nego što ubacite kelj u svoju salatu ili tortilju, umasirajte u njega malo maslinovog ulja i limunovog soka, koji će ublažiti gorak ukus i učiniti kelj ukusnijim.

Kupus

Ako nikad niste jeli pirjani kupus, ne znate šta ste propustili. Kupus ima prirodno visok sadržaj vode, zbog čega ga nije potrebno podlijevati s puno tečnosti.
Pred kraj pirjanja obavezno dodajte začine, a možete ga kombinovati i s drugim povrćem te slaninom.

Luk

Najbolji način pripreme luka zavisi od toga o kojoj se vrsti luka radi.
Ljubičasti i bijeli luk najukusniji su kada se pripremaju na roštilju, dok je žuti (crveni) luk najukusniji ukoliko se karamelizuje.

Prokula

Najukusniji način pripreme prokulica definitivno je karamelizacija.
U tavi istopite maslac i popržite prokulice dok ne poprime tamnozlatnu boju te u tavi kratko popržite na sitno nasjeckanu slaninu.
Ako do sada niste bili ljubitelj ovog povrća, nakon ovog recepta brzo ćete promijeniti mišljenje. Prokulice su jednako ukusne i sirove u salati.

/Nezavisne/

Primjedbe